Gemlik'in KHK ile başka bir yere taşınması, düzensiz yapıklaşma ve deprem riskinin yanısıra, depremde hasar gören çok sayıda binanın bulunduğu Yalova'nın da önünü açar mı sorusunu akıllara getirdi.
OHAL kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı KHK ile bazı il ve ilçeler için genel hayata etkili olan deprem afetlerinde alınacak tedbirlere ilişkin düzenlemeler yapıldı. Deprem tehlikesi altındaki, Bursa’ya bağlı Gemlik ilçesinin orman vasfını yitirmiş bir alana taşınmasını sağlayacak düzenlemeler de KHK’ya girdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bazı il ve ilçelerde tespit edilen yıkık veya ağır hasarlı konut, iş yeri ve ahır sahibi afetzedeler için hak sahibi olmak ve borçlandırmaları yapılmak kaydıyla konut, iş yeri, ahır ve her türlü alt yapı ve sosyal donatıların inşası veya kredi desteği, zorunlu deprem sigortası yaptırılması şartı aranmaksızın sağlanacak. OHAL kapsamında hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan 696 sayılı KHK ile bazı il ve ilçeler için genel hayata etkili olan deprem afetlerinde alınacak tedbirlere ilişkin düzenlemeler yapıldı. Buna göre "7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanuna" geçici iki madde eklendi.
Peki Yalova bunu neden yapmıyor
Diğer yandan depremde yorgun ve hasarlı binaların bulunduğu, düzensiz yapılaşmaya bağlı trafik sorununun kronikleştiği ve altyapıyı dahi buna bağlı nedenlerle yenileyemeyen Yalova neden aynı çalışmayı hayata geçiremiyor. Bu konuda aşılması gereken ciddi bürokratik prosedürler bulunuyor. Ancak OHAL Gemlik için olduğu gibi Yalova için de bir şans olabilir. Yalova için çıkartılan bir KHK ile Yalova'da daha güvenli bir noktada yeni bir başlangıç gerçekleştirebilir. 

Editör: TE Bilişim