Greenpeace üyelerinin denizler ve balıkçılığın sürdürülebilir olmasıyla ilgili ses getiren kampanyalarından ‘senin balık kaç santim’in broşürlerini dağıtan gönüllüler, balık cetveli ile de balık pazarına ve balık satıcılarına giderek, ölçümler yaptı ve yavru balıkların tezgahta olup olmadığını anlamaya çalıştı.

 

Tokalak, “Bakanlık balıkçılara da sormalı”

 

Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak, çevrecilere balık boylarıyla ilgili olarak yurt dışındaki kota uygulamalarının Türkiye’de de olması gerektiğini anlatarak, “Koy kotayı denetimini yap, satışını önle. En basiti bu. Yani önce denize gidiyor herkes ama bunun öbür tarafı var. Kota koy, kontrolünü de sağlıklı yap, her limanda bunu kontrolünü yap, kim nereye satacak?” diye konuştu. Gönüllülerin getirdiği ve hangi balık türünde hangi boydan aşağısının avlanmasının o balık türünün neslinin çoğalması için tehlike oluşturacağını gösteren ‘balık boyu cetveli’ni inceleyen Tokalak, “Bu cetveldeki bazı şeyler yapılsın ama kalkıp ta çinekopun boyunu konuşurken lütfen bize sorulsun” dedi.

 

“Balık konusunda vatandaş bilinçli değil”

 

Bir gırgır teknesi sahibi de Türkiye’deki uygulamanın balıkçılar için yaşattığı sıkıntıdan bahsederek, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Yani balıkçı yasak olan birşeyi veya boy ölçümünde yeterli olmayan balığı tutuyor, su ürünleri, kolluk kuvveti, bunu sende yakalıyor ve bunu tekrar mezat ediyor, yakalayana geri satıyor. Böyle bir şey yok. Ya imha edeceksin, yani böyle bir şey yok. Uyuşturucu yakaladın, e bunu tekrar halka sattın. O adamı cezaevine attın. Git balıkhanede çinekopta satılıyor ince hamsi de satılıyor, nasıl satılıyor, 200 milyon ceza, 500 milyon ceza, balığına el kondu tekrar mezat edilip satıldı. Ya bunu imha edeceksin, ya da sosyal kurumlara. Ama yasak malı verdin oraya da? Yani hem mevzuatta sıkıntı var, hem vatandaşın da bilinçli olması lazım. Balık konusunda hiçbir vatandaş bilinçli değil. Yani Türkiye’de yılda kilo başına 8,5 kilo tüketim düşüyor, Yunanistan gibi yerde kişi başına 35 kilo balık düşüyor” diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim