401 nüfuslu Güneyköy’ünde taşocağının genişlemesini istemeyenlerin sayısı, köy dışından da verilen desteklerle dün itibariyle 393 oldu. 2013 nüfus verilerine göre son 3 yılda nüfusu %10 azalan köyde 401 kişi yaşıyor.

“Samanlı dağları yok olmasın”

İmza kampanyasını internette http://www.sahapfirat.net/samanlidaglari/imzakampanya/ linkinde başlatan Güneyköylüler,  kampanya metninin başına Kızıldereli şefi Seattle’in “Son ağaç kesildiğinde, son nehir kuruduğunda, son balık avlandığında, işte o zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız” sözünü koymuş. “Samanlı Dağları Ormanları yok olmasın” başlığını taşıyan imza metni şu şekilde;  “Yalova’nın Samanlı dağlarında göz göre göre bir çevre katliamı yaşanıyor. Bölgenin en güzel ormanları, üç-beş kuruşluk rant uğruna, birbiri ardına açılan taş ocakları ile katlediliyor. Bu da yetmezmiş gibi, var olan taş ocağı işletme alanlarının genişletilmesi için girişimler söz konusu.  Güneyköy, Paşakent, Soğucak, Esadiye, Sugören, Hamzalı ve Kurtköy bu durumdan etkilenen köyler.  Ancak bu gidişe dur denmez ise, bu vahşi kıyım, bir kanser gibi diğer köyleri de etkileyecek.  Bu çevre katliamından en çok etkilenenlerin başında gelen Güneyköy halkı geçtiğimiz günlerde bu katliama dur demek için bir protesto eylemi gerçekleştirdi.  Siz de bu çevre katliamına dur demek istiyorsanız aşağıdaki imza kampanyasına destek veriniz” deniliyor.

Kapasite artışına itiraz

Kampanyanın net talebi ise şu;  “Bizler; aşağıda isimleri bulunan kişiler;  Samanlı Dağının eteklerinde bulunan, Yalova İli Merkez İlçesine bağlı Güneyköy’ ünün yaşam alanları içine kadar genişlemiş olan, BMT Bahadır Mad. Haf. Nak. İnş. Taah. San. ve Tic. Şti. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Kalker-Kalsit Ocağı ve Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi Kapasite Artışı“ projesine itiraz ediyoruz” 

Editör: TE Bilişim