Geçtiğimiz ay yapılan İl Genel Meclisi toplantısında, Çevre Düzeni Planı’na kimyasal depolama ve kömürlü termik santralle ilgili itirazların değerlendirileceği maddeyi STK’lar yerinde takip etmek istemiş, Belediye Meclisi’ndeki oturumu izlemiş, ancak İl Genel Meclisi’nde oturum sırasında AKP’li üyelerin verdiği ‘kapalı oturum’ önergesinin kabul edilmesiyle dışarı çıkarılmışlardı.

“Potansiyel sabotajcı”ya onay

Verilen önergede ‘potansiyel sabotajcı’ yerine konulduklarını belirten STK temsilcilerinden bir grup, konuyu İl İnsan Hakları Kurulu’na taşımışlardı. Kurul, Vali Yardımcısı Ayhan Durmuş başkanlığında aldığı kararda İl Özel İdaresi Kanunu 12.maddesinin, “meclis üyelerinin gerekçeli önergesi üzerine gizli oturum yapılabilir” hükmünü öne sürerek, bu hükme göre kapalı oturumun meclis tasarrufunda olduğuna karar verdi.

 

Kurul böylece, “potansiyel sabotajcı” gerekçesini de onaylamış oldu. STK’ların böyle bir nitelemenin gerekçe gösterilerek oturumun halka kapatılmasının kişilik hakkının, insan haklarından çevre, bilgilenme ve katılma haklarının ihlal edildiği için verdiği dilekçe böylece adeta meclis üyelerinin siyaset hakları gözetilerek reddedilmiş oldu.

 

Editör: TE Bilişim