Havaların ısınmaya başladığı şu günlerde insanların köpekleriyle yaptıkları uzun yürüyüşlerin veya yaptıkları oyunların doğal olarak arttığını, ancak bu dönemin dikkat edilmesi gereken bir dönem olduğunu söyleyen Dr. Beyazıt, “Bahar aylarında ortaya çıkan pisi pisi otları, bu nedenlerden belki de en önemlisi olarak gezi esnasında hayvan sahiplerinin dikkat etmeleri gereken bir tehdittir. Yapısı başağa benzeyen bu otlar tüylü yapısı gereği girdiği yerden çok zor çıkar ve köpeğe, dolayısıyla sahiplerine zor anlar yaşatır” dedi.

 

Dr. Beyazıt, pisi pisi otlarının köpeklerdeki etkisini şöyle aktardı ;

 

“Ağız, dil, boğaz;

Ne zaman, nasıl girer? Köpek, etrafı koklar ve ağzıyla otları didiklerken pisi pisi otu ağzına alır ve kısa sürede boğaz bölgesine doğru ilerler.

Nasıl gözlemlenir? Gezi sonrası kısa sürede belirginleşen salya salgılama, kusma girişimi, kuvvetli öksürük ve durmaksızın su içme girişimi dikkat çekicidir.

Irk yatkınlığı var mıdır? Bütün ırklar aynı risk altındadır.

Ne yapmak gerekir? En kısa sürede donanımlı bir veteriner kliniğine başvurulmalıdır.

 

Pisi pisi otlarının burunda etkisi

 

Ne zaman, nasıl girer? Etrafı koklarken pisi pisi otu köpeğin burun deliklerinden içeri girer, yutağa açılan kıvrımlı kısma ilerler ve orada saplanıp kalır.

Nasıl gözlemleriz? Burun mukozasında irkilti yaratmasından dolayı köpekte şiddetli hapşırma başlar. Hapşırmayı genelde burun kanaması izler.

Irk yatkınlığı var mıdır? Burunlarının fizyo-anatomik yapılarından dolayı Pegingneese, Boxer, Bulldog gibi basık burunlu köpeklerin burunlarına pisi pisi otu daha kolay girer.

Ne yapmak gerekir? Otlak alan gezintisini takiben köpekte ani başlayan hapşırma ve patileri ile burun kaşıma çabaları derhal dikkate alınmalı ve çözüm aranmalıdır.

 

Pisi pisi otlarının kulakta etkisi              

 

Ne zaman, nasıl girer? Otların arasında gezinir ve özellikle etrafı koklarken kulağa yapışan pisi pisi otu, baş devinimleriyle kulaktan içeri girer.

Nasıl gözlemleriz? Kulakta hassasiyet artışı vardır ve köpek kulağa dokunulmasından rahatsız olduğunu belli eder. Otun battığı yerde oluşan apseden irinli içerik sızabilir. Pisi pisi otuna ilişkin olarak kulak zarının yırtıldığı vakalar da rapor edilmiştir.

Irk yatkınlığı var mıdır? Cocker, Cavalier King Charles ve Setter gibi uzun kulaklı köpeklerde daha sık rastlanıldığı rapor edilmektedir.

Ne yapmak gerekir? Gezi sonrası köpek, kafasını hafiften belirgine dek değişen şekillerde yan tutuyor veya sallıyor, kulağını kaşımaya çalışıyor ise derhal dikkate alınmalı ve çözüm aranmalıdır. Cımbızla otu çekerken çok dikkatli olunmalı, zira ot dirençli olduğundan kopabilir ve içeride parçası kalabilir.

 

Pisi pisi otlarının parmak aralarında etkisi

 

Ne zaman, nasıl girer? Gezinirken pisi pisi otu ya da otları köpeğin patilerine tutunabilir. Parmak aralarından girebilen otlar içe doğru ilerler.

Nasıl gözlemleriz? Gezi sonrası köpek parmak aralarını yalıyor veya ısırma derecesinde kaşımaya çalışıyor ise derhal dikkate alınmalı ve çözüm aranmalıdır.

Irk yatkınlığı var mıdır? German Shepherd ve Labrador gibi iri vücutlu ve tüylü köpeklerde daha sık rastlanıldığı bilinmektedir.

Ne yapmak gerekir? Dikkatli bir bakı, imkan varsa magnifying glass yardımı ile parmak aralarında otun varlığı araştırılır. Bir şişlik ve, veya kızarıklığın varlığı derhal dikkate alınmalı ve çözüm aranmalıdır. Parmak aralarından giren otun, bacak içerisinde ilerlediği ve kapanmayan fistüller oluşturarak olguyu ağırlaştırdığı unutulmamalıdır. Ancak, yine de özellikle uzun tüylü köpeklerde fark edilmesi zor olabilir. Bu durumdan korunmak için uzun tüylü köpeklerde parmak aralarını tıraş ettirmek iyi bir çözümdür.

 

Pisi pisi otlarının gözde etkisi

 

Ne zaman, nasıl girer? Gezinirken pisi otu ya da otları özellikle dış göz açısı yönünde köpeğin gözüne girebilir.

Nasıl gözlemleriz? Gezi sonrası, gözde başlayan akıntı ilk dikkati çeken bulgudur. Yakından bakıldığında göz kapakları içinde ve göz yuvarlağında kanlanma olduğu gözlenir. Köpek gözünü rahat açıp kapatamadığı gibi patisiyle sürekli olarak gözünü kaşımaya çalışır.

Irk yatkınlığı var mıdır? Bütün ırklar aynı risk altındadır.

Ne yapmak gerekir? Patiyle gözlerin sürekli kaşınma çabası derhal dikkate alınmalı ve en yakın veteriner kliniğine müracaat edilip çözüm aranmalıdır. En küçük bir gecikmenin görme fonksiyonunda azdan tüme kayıplara yol açabileceği unutulmamalıdır.

 

Pisi pisi otlarının anüs, genital organlardaki etkisi

 

Ne zaman, nasıl girer? Gezinirken pisi pisi otu ya da otları anüse girebilir veya anüs civarı yumuşak dokulara saplanabilir.

Nasıl gözlemleriz? Gezi sonrası köpeğin anüs bölgesi veya genital organlarını ısrarla yalama ve yere sürtme girişimleri sıklıkla gözlenen belirtilerdir.

Irk yatkınlığı var mıdır? Bütün ırklar aynı risk altındadır.

Ne yapmak gerekir? En yakın veteriner kliniğine müracaat edilip çözüm yolu aranmalıdır. Gecikmenin, sağaltımı zor apselere ve devamında sepsise ilişkin ölüme yol açabileceği unutulmamalıdır.”

 

 

Editör: TE Bilişim