Köse, Gebze,Orhangazi,İzmir Otoyolu çalışmaları hakkında bilgi verdi. Projenin yap-işlet-devret projesi olduğunu ve toplam 405 km uzunlukta yol yapıldığını bildirdi. Yalova 21 kilometrelik kesiminin mevcut Bursa-Çevre Yolu olduğuna değinen Köse, “Projemizin 25.5 kilometrelik kesimi Yalova ili sınırlarında kalmaktadır. Bu yap-işlet devret projesi kapsamında 384 km otoyol, 49 km bağlantı yolu olmak üzere 433 km yol inşa edilecektir. Yapım ve işletme süresi dahil toplam 22 yıl 4 aydır. Projemizin yatırım büyüklüğü 6,3 milyar dolar, kamulaştırma maliyetimiz ise 1,09 milyar TL’dir. Kamulaştırmayı devlet yapıyor. 400 milyon TL’sini ise sözleşme greği görevli şirket karşılıyor.

Gebze-Gemlik Arası Aralık’ta

Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğüne değinen Köse, şöyle konuştu:

“2015 yılı sonunda projemizin Gebze’den Gemliğe kadar olan 52 kmlik kesiminin açılması hedeflenmektedir. Buna asma köprümüz dahil. Aralık ayı itibariyle Gebze-Gemlik arasına trafiğe açılması için çalışıyoruz. Bütün çalışmamız bu doğrultuda. Ayrıca projemizde İzmir’in girişi Kemalpaşa  İzmir arasında 20 kmlik kesime de çalışmamız devam etmektedir. Kemalpaşa bağlantı yolu var 6 km ve bu yıl sonunda onu da açmayı hedefliyoruz. Bu kesim bittikten sonra yani 2015 yılının ikinci yarısından itibaren Bursa’dan İzmir’e kadar bütün kesimlere girmiş olacağız. Ana iş kalemleri olarak 2 bin 682 metre uzunluğundaki Körfez Köprümüzün 2 metre yüksekliğindeki kuleleri tamamlanmıştır. Bugün itibariyle çalışma platformu oluşturmak amacıyla kedi yolu dediğimiz platform için halat çekim işlemi başlamıştır. Kuzey ankrajla kuzey kule arası çekilecek . İki kule arası halatlar çekildi. Devamında güney kule ile güney ankraj arası çekilecek. Yani köprünün silüeti ortaya çıkmış olacak.”

Dünyanın Parası Harcandı

Proje kapsamında bugüne kadar yapılan harcamalar hakkında da bilgi veren Köse, “Bugüne kadar yaptığımız harcamalar hakkında bilgi arz etmek istiyorum. 2014 yılında kamulaştırma çalışmalarına 510 milyon TL harcadık. Bunun 47 milyon TL’si Yalova ili sınırlarında. Yapım çalışmalarına 2014 yılında 1 milyar 40 milyon dolar harcadık. Bunun 572 milyon doları da Yalova ili sınırlarındadır. Projenin başlangıcından bugüne kadar olan rakamları verecek olursam; kamulaştırma çalışmalarına 1 milyar 580  milyar TL, yapım çalışmalarına ise 2 milyar 150 milyon dolar harcama yapılmıştır. 2015 yılında kamulaştırma çalışmalarına 320 milyon TL. Bununla kamulaştırmayı bitirmeyi  hedefliyoruz İzmir’e kadar olan projenin tamamını. Yapım çalışmalarına ise bir milyar yüz milyon dolar harcama yapmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim