Her geçen gün sayıları azalan bakkallar bir çıkış yolu arıyor.Büyük maketlerin sayılarının her geçen gün artmasıyla küçük esnaf giderek daha da küçülüyor. Küçük bakkallar büyük marketlerin indirimli fiyat politikalarıyla baş edemediğinden kapanmayla karşı karşıya kalıyor. Esnafların büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması ile ilgili çalışmaları oldu ise de sonuç alamadılar.

Küçük esnafı giderek daha da küçüldüğü, büyük sermaye karşısında ezildiği ve yok olmayla karşı karşıya kaldığını belirten Yalova Bakkallar Büfeler ve Tekel Bayileri Odası’nın Başkanı Faik Gülhan “Büyük marketlerin artması küçük esnafı bitiriyor, sayımız her geçen gün azalıyor. Bizim küçük esnaftan ancak TEKEL ürünlerini satanlar ancak ayakta kalabilir. Ancak market ürünlerini satanlar tamamen biter yani ben otuz yıllık esnafım büyük marketler kampanyalı fiyatlarla ürünlerini daha ucuza satıyorlar. Büyük marketlerin kampanyalı ürün fiyatları müşteriye daha cazip geliyor.

Büyük marketlerle rekabet edemiyoruz. Çünkü aynı ürünü toptancıdan aynı fiyata aldığımız halde yaptıkları kampanyalarla müşteriyi çekiyorlar. Müşterinin ayağını bu şekilde alıştırıyorlar. Büyük marketler kendini tanıtmak için yaptıkları kampanyalarda ürünlerini toptancıdan farklı fiyatlara alıyorlar tabi toptancılarda böyle büyük marketleri kaçırmamak için ürünleri farklı fiyatlardan vere biliyor. Bu şartlarda büyük marketlerle rekabet etmemiz mümkün gözükmüyor.

Bir kere bizim hükümetten beklentimiz var büyük marketler şehir dışına çıkarılırsa ancak küçük esnaf barınır. Küçük esnafların, bakkalların kapanması demek işsizliğin artması demek. Şimdi bakkalı olan çoluğuyla çocuğuyla geçimini böyle sağlıyor iki üç kişi. Şimdi bir bakkalın kapanması demek en az üç kişinin boşta kalması demek. Biz büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması konuşunda zamanın çok uğraştık ama sonuç alamadık. Büyük sermaye kim ne derse desin küçük sermeyenin önüne geçer.

Bizde nesli tükenen canlılar gibi küçülmeye gidiyoruz bunu da artık kabullenmek lazım. Böyle küçük sermayeli esnaflardan ancak TEKEL bayileri ayakta kalabilir. Fransa’da da böyle büyük marketler yüzünden küçük esnaf azalmaya başlayınca devlet bu küçük esnafı korumak için teşvik kredileriyle tekrar canlandırmaya çalışmış. Biz küçük esnafı birleştirme konusunda düşündük ancak buna herkes yanaşmıyor o yüzden sıkıntılar çıkıyor. Hükümetinde ilk döneminde sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili yasa çıkarırken bizleri pek kayla almadı bundan şikayetçiydik ama şimdi biraz daha iyi durumda.” dedi. 
Editör: TE Bilişim