İmar Komisyonu’nun toplantı yapmadan komisyon raporu hazırlayıp meclis öncesi imzaya açmasına bağımsız üye Güven Yılmaz tepki gösterirken, ilerleyen dakikalarda STFA’nın Otoyol projesi için geçici beton santrali ruhsatı talebiyle ilgili komisyon raporunun görüşülmesi sırasında da üyeler arasında tartışma çıktı. Tartışmaların ardından muhalefet üyelerinin yanı sıra bazı AKP’li üyeler de meclisi terk etti. 7 kişiyle kalan gündem maddelerini görüşen mecliste, festivaller için TUFAG, YAFEM ve Balgöç’ün ödenek talepleri kabul edildi. Meclis oturumu, dilek ve temenniler kısmı görüşülmeden Başkan Ali Rıza Alkış tarafından kapatıldı.

 

Kaçak yapı faslı ile tartışmalar başladı

 

Temmuz ayı son oturumunda görüşülen ilk maddede Armutlu’nun Fıstıklı köyündeki kaçak yapının yıkımı için İl Özel İdaresi’nin göletlerle ilgili faslındaki 170 bin TL’nden 50 bin TL’sinin ilgili fasıla aktarılmasına dair komisyon raporu okundu. Söz alan Güven Yılmaz, İmar Komisyonu’nun toplanmadığını, meclis toplantısından 15 dakika kadar önce kendisine komisyon raporunun imza için getirildiğini ifade ederek, çekimser oy kullanacağını söyledi. Yılmaz,  “Komisyon toplanmadı ki imzam olsun. Bana saat 16.00’da raporu getiriyorlar, ben buna imza atmam dedim. Bunda sekreteryayı yürüten Talip Bey’in bir suçu da yok. Benim bu konuyla ilgili bilgim yok. Meclis 8 kişiden değil, 15 kişiden oluşuyor. Biz seçilirken 15 bin 250 kişinin oylarını temsilen buraya geldik” diye tepki gösterdi.

Komisyon adına söz alan Hasan Nergiz’in, süre kısa olduğu için mecliste konunun görüşülmesi sırasında ortaya çıkan teamüle göre bir rapor hazırlandığını, mevcut raporun bir kişinin fikri olmadığını, komisyon raporu hazırlanmasından sonra komisyon üyelerine gönderildiğini ve talep edilmesi halinde toplantı yapılabileceğini söylemesi üzerine Güven Yılmaz, kendisinin toplantı istediğini söylenenlerin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Sinirlerin gerildiği tartışmayı Başkan Ali Rıza Alkış yumuşatmaya çalıştı ancak söz alan Altuğ Doğan, şahsı adına konuştuğunu belirterek, komisyonlarda çözüme bağlanabilecek, tartışılabilecek konuların meclise gelmesinin teamül olmasının yanlış olduğuna değindi.

 

STFA’nın Otoyol için beton santral ruhsatı talebine ret

 

Bu konunun ardından görüşülen STFA’nın Otoyol projesi için iki adet beton santrali kurmak üzere geçici ruhsat talebinin değerlendirilmesi konusunda ise komisyon raporuna ek olarak sunulan teklifler ortalığı karıştırdı. Alaattin Altuntaş’ın, beton santrallerine geçici değil kalıcı ruhsat verilmesi ve bundan İl Özel İdaresi’ne köy yollarıyla ilgili malzeme sağlanmasına dair teklifine Tamer Ergün, Hasan Nergiz destek verdi. Ardından söz alan Bahar Doğan, yapılan konuşmaları dinlediğini söyleyerek, “Keşke bunlar hiç kayıtlara geçmeseydi. Vatandaş yasal bir talepte bulunmuş, sen şu kadar yol yaparsan ben bu ruhsatı veririm demek, böyle haraç mezat bir anlayışın dile getirilmesi beni üzdü. Böyle mafya tarzı gibi bir durum, verirsen ben bunu veririm anlayışı beni üzdü” diye konuştu. Başkan Ali Rıza Alkış ise, “Böyle terbiye çubuğu göstermenin çok anlamı yok” değerlendirmesini yaptı. Ardından komisyona ek süre verilmesi talebini değerlendirmeye almayan Başkan Alkış, komisyon raporu doğrultusunda geçici ruhsat talebinin kabulünü oylattı. Meclis üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla geçici ruhsat talebi reddedildi. Bu maddenin ardından meclis üyelerinin yarısının meclisi terk etmesi üzerine kalan gündem maddeleri 7 kişiyle görüşüldü.

 

 

 

Editör: TE Bilişim