Bu yıl Kültürler arası Diyalog ve Kütüphaneler teması ile kutlanan 51.Kütüphaneler Haftası kutlamaları Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. Törende konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, medeniyetlerin de insanlar gibi doğup, büyüyüp öldüğüne dikkat çekerek, “Medeniye meşalesi bugüne kadar taşınarak gelmiştir. Bunun kaynağı ise kütüphanelerdir. Bu işin mutfağı kütüphanelerdir. Toplumlar bu sayede zenginleşir. Kütüphaneler günümüz dünyasında siber ağlarla birbirine bağlanmıştır. Bu dönüşümde kitabı sevdirmek zorundayız. O zaman ileri ülkelerle boy ölçüşebiliriz” diye konuştu.

Yalova Vali Yardımcısı Kenan Örten, Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar’ın da hazır bulunduğu törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı ise İl Halk Kütüphanesi Müdürü Gülfem Öztin yaptı. Kütüphaneler Haftası’nın anlam ve önemine ilişkin açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Halk Kütüphanesi Müdürü Gülfem Öztin, içinde yaşadığımız bilgi çağında insanların ve dolayısıyla kütüphanelerin toplumların gelişmesinde büyük rol oynadığını söyledi. Kütüphanelerin bütün insanlığı birleştirip sınırları kaldırdığını belirten Öztin, “İnsanlığın yazılı kültür mirasını günümüz teknolojisi eşliğinde kitap ve kitap dışı belgelerle bütün bir uygarlığın ortak kullanımına sunar. Kütüphaneler kitapları koruyan, düzenleyen ve hizmete sunan paylaşımcı kurumlardır. Kütüphaneler içinde, yaşam boyu eğitim merkezi, halkın üniversitesi olarak kabul edilen Halk Kütüphaneleri her yaştan insana cinsiyet, ırk, din, dil ayrımı yapmadan farklılıklara saygı duyarak hizmet sunan toplumların en demokratik kültür-sanat ve paylaşım merkezleridir. Kütüphane raflarında çok kültürlülük hakimdir. Raflarında ayrım yapmaksızın her kültürün basılı eserleri yer bulur. Her dilden her düşünceden her dinden kitaplar raflarda yan yana toplumun hizmetine ücretsiz ve eşitçe sunulur. Yalova İl Halk Kütüphanesi de bu tanımlama içinde Yalova halkına karşılıksız bilgi hizmeti vermek için var olan bir kültür kurumudur. Kütüphanemiz Süleymanbey Mahallesi, Kurtuluş Sokak, No:3’teki yeni adresinde hizmet vermekte olup, Pazar günü dışında her gün 8 ile 19 saatleri arasında açıktır. Kütüphanemizde her çeşit kitap, dergi, gazete bulunmakta olup, bu materyallerden kütüphane içinde faydalanılabileceği gibi kütüphaneye üye olunarak da 15 günlüğüne ödünç olarak alınabilir. Ayrıca kütüphanemizde ücretsiz bilgisayar ve internet hizmeti vardır. İnsanların ve toplumların gelişmesine destek sağlayan kütüphaneleri yaşamınıza sokmanız dileğiyle geleceğiniz aydınlık olsun” dedi.

Ardından Atatürk İlkokulu 3 A Sınıfından Aslı Meriç Kütüphane adlı şiirini okudu. Tören, İl Halk Kütüphanesi’nden son bir yıl içerisinde en fazla kitap okuyan okuyuculara ödüllerinin verilmesi ile devam etti. En çok kitap okuyan emekli öğretmen Kemal Güler’e hediyesi Vali Yardımcısı Kenan Örten tarafından takdim edildi. Ardından ikinci sıradaki okuyucu Ayşe Tuğçe Yalçın’a Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar ve üçüncü en çok kitap okuyan minik okuyucu Abdülkerim Efe Cingıl’a ise hediyesi İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin tarafından takdim edildi.Ardından Müdür Karatekin, 2014 yılının başarılı kütüphane memuru Mehmet Rauf Nacak’a  plaket takdim etti.

51.Kütüphaneler Haftası, yazar –okuma araştırmacısı Ferhat Özen’in konuşmacı olduğu “Ülkemizde Okuma Kültürü, Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı konferansla devam etti. Salondaki öğrencilere, dijital, çevrim içi gençler diye seslenen yazar Ferhat Özen, “Çağımız dijital çağ. Dört tarafı ekranlarla çevrili olan bir ortamda yaşıyoruz. Elektronik medya masumca kitabın yerini aldı. Öğrencilerin yapılan bir araştırmaya göre bir yılda 900 saatleri okulda geçerken, 1500 saatleri ise ekran karşısında geçiyor. Kitap okumada ise ülke olarak son sıralardayız. Kütüphane sayısı açısından da son sıralardayız. Okul bitiren sayısı artıyor ancak ne yazık ki okuyan sayısı azalıyor. Dünyada en az kitap okuyan ülkelerden birisiyiz. Bütün bu tabloyu tersine çevirmek istiyorsak, kitabın medeniyete açılan yol olduğu gerçeğinden hareketle kitaba ve okumaya gereken değeri ve özeni göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

51.Kütüphaneler Haftası açılış töreni Yalova Gençlik Merkezi’nin katkılarıyla hazırlanan müzik dinletisi ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim