Yalova Mimarlar Odası Başkanı İsmail Hakkı Gültekin Arboretum'un mahkeme kararı doğrultusunda yeniden planlanması gerektiğini dile getirdi. Gültekin, arsayı alan kişilerin mağdur edilmeden başka alanlardan arsa verilmesini, alanın ise yeniden Arboretum olarak planlanmasını önerdi.
Yalova Mimarlar Odası Başkanı İsmail Hakkı Gültekin, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Yalova Belediye Meclisi'ne yıllardır yılan hikayesine dönen Arboretum alanı ile ilgili tavsiyelerde bulundu. Arboretum'un 1999 Marmara Depremi sonrasında başlayan hikayesini de özetleyen Gültekin, "Yıllar önce Gazipaşa Caddesinin sonunda bir Arboretum (ağaç evi) alanımız vardı. Sayın Hayrettin Karaca bu konuda hassas davranarak yurt dışından getirdiği ağaç türlerini bu alana dikmeye başlamıştı. Sonra 17 Ağustos 1999'da bu alan depremzedeler için bir sığınma ve yaşama alanı oldu. Depremin izlerini atlattığımız zaman prefabrik evler kaldırıldığında bu alanı hafriyat alanı gibi kullanmaya başladılar. Amaç bu alanı atıl hale getirmek, düşüncelerindeki rant projelerini uygulama aşamasına getirmekti. İl Özel İdaresi ve Yalova Belediyesi tarafından 08.06.2007 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli Yalova ili Çevre Düzeni Planında 'Günübirlik-Rekreasyon Alanı Turizm Tesis Alanı ve Büyük Alan Kullanımı gerektiren Kamu Tesis Alanı' olarak planlanmıştır.

Daha sonra, Parselde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 08.04.2013 tarihinde 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında değişiklik yapılmak suretiyle 'Özel Proje Alanı' olarak onaylanma yapılmıştır. Söz konusu plana dava açılmış olup Bursa 2.İdare Mahkemesinin E:2013/1149 K:2014/1042 Sayılı Kararı ile 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği iptal edilmiştir. İptal Kararı üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 26.08.2015 tarihinde parselde "Mevcut Konut Alanı- Orta Yoğunluklu 151-300 kişi/ha " şeklinde plan değişikliği, Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldığı ve bu plan değişikliğine itiraz edildiği, askı itirazı sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca değerlendirme yapıldığı, Bakanlıkça 26.10.2015 tarihinde parsele bu defa "Eğitim Alanı-Kamu Alanı ve Turizm Alanı " olarak 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliğinin yapıldığı, 16.11.2015-16.12.2015 tarihleri arasında Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıkarıldığı, askı değerlendirilmesi sonucu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askı itirazlarının red edildiği,

Bu defa; Şehir Plancıları Odası tarafından söz konusu 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Plan değişikliğine dava açıldığı,

Bilirkişi Raporunda; Kentin Tarihsel sürekliliği ve bütünlüğünü bozduğu, Bireysel yarar sağlamaya yönelik olduğu, Kamu yararı amacını taşımadığını, Çevresindeki yapı yüksekliğini aştığını, Çevresinden bağımsız bir oluşum olduğunu, Arboretum alanına yönelik tarihsel bir araştırma yapılmadığını, geçmişinin bilinmemesinden dolayı mevcut kullanımının değiştirilmemesi gerektiğini, Planlama ilke ve esasları ile kamu yararına ve mevzuata uygun olmadığına,

Mahkeme Kararında: Bütüncül kentsel mekân kurgusu oluşturulmaktan uzak olduğunu, Tekil müdahale ile bireysel yarar sağlamaya yönelik olduğunu, Kamu yararını amaç olarak taşımadığını, Parçacıl nitelik taşıdığını, Yapı yoğunluğu ile çevresinden bağımsız ve çevresiyle uyumsuz bir oluşuma yol açtığına Karar verilmiştir. Mahkeme kararı ile bu alandaki planlama iptal edilmiştir. Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi mahkeme kararındaki önerileri dikkate alarak yeni bir planlama yapmak zorundadır. Planlamada Arboretum (ağaç evi) alanına dönüştürülmesi ihtimalide vardır. Arsayı satın alan kişiler mağdur edilmeyerek başka alanlardan arsa verilebilir. Yalova için bu önemli bir fırsattır" dedi.

 

Editör: TE Bilişim