Kandemir, sıkıntıların giderilmesi için EPDK’ya ve UEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne Muhtarlar Birliği olarak yazı yazacaklarını, elektrik dağıtım firmasının bazı uygulamalarıyla haksız kazanç sağlamasının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

“Birinci sıkıntı fatura ödeme tarihlerinin 15’inden önceye çekilmesi”

Kandemir, “UEDAŞ’la ilgili sıkıntı şu, ulusal basında da çıktı. Yalova, İzmir’le birlikte emeklilerin yoğun olarak yaşadığı bir kent %24’lük bir oranla. UEDAŞ’la ilgili arkadaşımızın Yalovalı olması sevindirici bir unsur. Konuyla ilgili sıkıntıları ben kendisine ilettim, Yalova’nın bir emekli kenti olduğunu, 12-13-14 tarihlerinde fatura tarihlerinin çıktığını, bunların en azından her ayın 15’inden sonra ödenir şekilde olması gerektiğini, o da bana bütün ilçelerde okumayla ilgili bahsetti. Şunu örnek verdim, ufak ilçeleri önce yaparsın. Veya okursun 10 gün sonra alırsın. Bunun gibi çözümler bulunabilir. Bu birinci sıkıntı, insanlar otomatik talimatla ödeyemiyor faturalarını. Hem memur var hem emekliler var. Normal faturalılar var o 14-13ünde o zaman emeklinin memurun dengesi bozuluyor” diye konuştu.

“İkinci sıkıntı ihbarname bırakılmadan kesinti yapılması”

Kandemir, ikinci en büyük şikayetin, ihbarname bırakılmadan yapılan elektrik kesintileri olduğunu belirtti. Kandemir, “Normal fatura verdikten sonra 2.bir kesim olmadan önce EPDK’ya göre bir uyarı yazısı 5 gün içinde, yoksa kesilecek diye, bir ihbarname bırakması lazım. Bunu bırakmadan 40 TL faturası olan vatandaş 20 TL açma kapama ödüyor. Aslında ihtarnamede yapmadan bunu yapıyor olması haksız kazanç aslında EPDK’nın uygulamasına ters.  Bunu da ilettik kendilerine.

Muhtarlar Birliği olarak hem EPDK’ya hem de UEDAŞ’a bildirerek yazı yazacağım. Çünkü hakikaten Yalova bir emekli kenti her ayın 15’inden sonra ödeme yapılması büyük bir eksiklik diye düşünüyorum. Vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi noktasında mutlaka bir şeyler yapılması gerekli. Bana, ‘ben bunu bölge toplantılarında mutlaka gündeme getireceğim’ dedi. Fakat öbür sıkıntılar devam ediyor. Dediğim anlamda insanların elektriğini kesme, mesela cumartesi günü elektriğini kesiyorlar. Öyle de şikayet geliyor. Cumartesi elektriği kesilen vatandaş nasıl ödeme yapacak? Cumartesi pazara gitti, eve döndü elektrikler kesik, o saatten sonra nasıl olacak? Cumartesi günü elektrik kesilmemesi lazım. Cuma günü kesilse dahi normal prosedürler dahilinde bir şeyler yapılabilir. Ama Yalova’da bu gibi sıkıntılar had sayfada yaşanmaya başladı.

Muhtar arkadaşlarımızla oturup konuştuğumuzda her mahallede bu tür sıkıntıların onlara da geldiği ve bununla ilgili mutlaka bir şeyler yapılması gerektiğini konuştuğumuzu kendisine de ilettim. Basın önünde bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini söyledim.  Yoksa en üst makamlara kadar da başvurularımızı yapacağız. Çünkü Yalova, emeklilerin yoğun olarak yaşadığı bir kent. Memurlar da bunun yanında. O zaman insanları cezalı duruma düşmeye itiyorsunuz. Normal ödeme talimatı verecek, bu sefer onu veremiyor. Durum bu vaziyette, genellikle vatandaşlarımız dilekçe vermesine rağmen gene bir şey yapamıyor. O ihbarnameyi vermeden elektriği kesemez” dedi.

Muhtarlıkla ilgili sıkıntılarımızı mahallelerle ilgili başkanımızla da paylaştık. Muhtarlarla ilgili olarak beklenti içerisindeyiz. Muhtarlarla ilgili hakkaten çok zor durumda. Hem yetkisizlşetirme hele hele mahalle muh hiçbir fonk kalmadı. Muhtarlarımızın bu durumu vatandalşların lehine ise biz bunu destekleliyırz. Ama karşı tarafı da düşünmek lazım köy kanunu içerisinde bizim mahalle muhtarı ile ilgili düzenleme olacak. İçişleri bakanlığı kesinlikle muhtarların kalkmayacağını söylemişti. Büyükşehir kanunun bekledik 17-18 bin köy mahalleye dönüştü. İşte o kanunun çıkmasını bekliyoruz ona göre yönümüzü seçeceğiz. Ama her zaman söylüyorum muhtarlarımız demokrasinin en önemli unsurlarıdan bir tanesi çünkü bütün alınan kararların halka duyurulması noktasında.

Editör: TE Bilişim