Geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirilen Yalova Belediye Meclisi Ekim dönemi toplantılarında 245 dönümlük tarım arazisinin imara açılması için alınan karar tepki yarattı.
Özellikle Arboretumun konut alanı mı, turizm alanı mı, yeşil alan mı kalsın tartışmalarının yaşandığı haftada vatandaş tarafından şahsına ait 26,5 dönümlük arazi için istediği imar için Tarım İl Müdürlüğünce kamu yararı kararı istemesi, konunun Yalova Belediye Meclisine taşınması ve kararın 245 dönüme dönüştürülmesi ortalığı karıştırdı.
Kararın alındığı meclis toplantısında sert tartışmaların yaşanması dikkatleri bu konuya çekerken Tarım Bakanlığının tarım arazilerinin korunması amacıyla televizyon ekranlarında yaptığı uyarı reklamlarını da akıllara düşürdü.
KONU NEDİR?
Spekülasyona açık bir çok alt başlığı içinde barındıran konunun üst başlıkları ışığında gelişme şöyle yaşanıyor.
Gazi Osman Paşa Mahallesi sınırları içinde bulunan 26,5 dönümlük yeri için imar isteyen vatandaş İl Toprak Kurulu'nun 04.06.2015 tarih ve 2015/3 sayılı kararı nedeniyle kamu yararı kararı için belediyeye müracaat ediyor.
1/1000 ölçekli uygulama imar planında tarımsal niteliği korunacak alan olan arazi için İl Toprak Koruma Kurulu, Ziraat Mühendisleri Oda Temsilcisi Dr. Emin Ergun, Tema Temsilcisi Faruk Tezcan, Çevre ve Şehircilik Müdür Yardımcısı Tayfur Kutlay'ın muhalif oylarına karşı kamu yararı kararı alınması koşuluyla tarım dışı kentsel alan kullanımına açılması istenmiştir.
Yalova Belediye Başkanlığının talebi doğrultusunda yaşanan gelişmeye Tarım il Müdürlüğü 25.06.2015 tarihinde Toprak Koruma Kurulu'nun kararıyla birlikte cevap veriyor. 
Söz konusu parsel için bu kez Yalova Belediyesi'ne tekrar müracaat ediliyor. Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, "Kamu Yararı" kararı alınması için Belediye Meclisi'ne konuyu taşıyor. Talep yazısı ise tam da vatandaşın istediği doğrultuda. 
Bu arada konu İçişleri Bakanlığı'na gidiyor. Bakanlık 1/25 binlik ölçekli haritayı ve valilik görüşünü istiyor. Valilik olayı İl Tarım Müdürlüğüne soruyor. İl Tarım Müdürlüğü 2013 yılından bu yana karşı çıktığı değişikliğe tekrar karşı çıkıyor. Neden karşı çıktığı yazılarda çok net görülüyor. 
4.6.2015 tarih ve 2015/3 nolu Toprak Koruma Kurulu kararı ise sadece topu taca atar bir görüntü veriyor. Yine de bu kararda muhalif oy kullananlar ile İl Özel İdaresi Sekreteri Selim Karahan konuya duyarlı yaklaşım sergiliyorlar. Bu tür şahıs talepleri yerine bütüncül planlama olması gerektiğine dikkat çekiliyor.
Konu belediyeye geliyor. Talep belediye meclisinde görüşülüyor. İlginç olan ise vatandaşın talebi ile Belediye İmar Müdürlüğü’nün meclisten talebi birebir örtüşüyor. 
Konu imar komisyonunda aynen kabul edilirken sadece Baydur Bilen ret oy kullanıyor. İşte ne oluyorsa burada oluyor. Belediye imar komisyonu 26,5 dönümlük talebin içine 245 dönümlük araziyi 'bütünlük sağlaması’ gerekçesiyle komple imara açılmasını uygun buluyor. Baydur Bilen yine ret oyu kullanıyor. Meclise gelen komisyon kararı tartışmalara rağmen meclisten 245 dönüm olarak kabul ediliyor.
Haber-Yorum: Hayri TEZCAN
Editör: TE Bilişim