Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) tarafından, Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Lisesi’nde teorik eğitim ve uygulamalı deprem tatbikatı gerçekleştirildi.
MAG-DER Marmara Bölgesi’nde beklenen depremde halkın her kesiminin afete hazırlıklı olması adına eğitimlerini sürdürüyor. Bu eğitimlerin en önemli kısmını ise okullarda ki öğrencilerin eğitimleri kapsıyor. Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak devam eden eğitimler, teorik ve uygulamalı olarak 2 kademede gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Lisesi’nde de bir eğitim ve sonrasında ise tatbikat gerçekleştirildi. MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam öğrencilere olası bir deprem öncesi, anı ve sonrasında neler yapılması gerektiğini anlattı. Gençlerin afetler konusunda yönelttikleri soruları da yanıtlayan Karaçam görseller eşliğinde sunumlar da gerçekleştirdi. Eğitim sonrasında ise merkez üssü Marmara Denizi olan bir 6.4 şiddetindeki bir deprem senaryosu ile tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat depremin başladığı anonsu ile start aldı. Gençler ilk olarak Çök-Kapan-Tutun ilkesine dayalı olarak sıraların yan taraflarında kendilerini korumaya aldılar. Sarsıntının geçmesinin hemen sonrasında ise öğretmenleri eşliğinde oluşturdukları düzenli gruplarla okulu terk ettiler. Bu esnada sarsıntı nedeniyle devrilen eşyalar nedeniyle yaralandığı varsayılan öğrenciler de yine arkadaşları tarafından sedye ile okuldan tahliye edildiler. Gerçeğini aratmayan ve kısa sürede başarıyla tamamlanan tatbikat sonrasında MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam öğrencilere teşekkür etti.
Depremin ne zaman meydana geleceğinin, şiddetinin ve etkisinin ne olacağının günümüz teknolojileri ile belirlenemediğini hatırlatan Karaçam, “Böyle bir teknolojimiz olmadığı için yapılabilecek en önemli şey halkımızı bu konuda bilinçlendirmek. Bilinçlenen ve afet esnasında ne yapacağını bilen insan sayısı arttıkça ölümler ve yaralanmalar da o derece azalacaktır. Halkımızı bilinçlendirme aşamasında en önemli kesim ise öğrencilerimizdir. Onları geçen yıllarda olduğu gibi 2018 yılında da eğitmeyi sürdüreceğiz. Bununla kalmayarak bu eğitimlerde edindikleri bilgileri ailelerine ve çevrelerine de aktarmalarını istiyoruz. Böylece çok daha fazla insana ulaşma imkanı yakalıyoruz” dedi.
İlk 72 saat önemlidir
Deprem sonrasında, “Altın saatler” olarak adlandırılan ilk 72 saatin de çok önemli olduğuna vurgu yapan MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, “Yaygın olarak bilindiği gibi afetlerin ilk dakikalarında herkes kendi başınadır. Afet zararlarından bireyi sadece kendi bilgisi ve hazırlığı koruyacaktır. Dünyanın hiçbir ülkesinde sağlık, itfaiye, arama-kurtarma ekipleri tüm bireylere aynı anda ve anında ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle her bireyin ‘Afet Sonrası Altın Saatler’ olarak adlandırılan ilk 72 saate hazır olması büyük önem taşımaktadır. Çare sizsiniz. Eğer örgütlenmez, deprem öncesinde sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğini bilmezseniz, çaresiz kalırsınız. Seyirci değil; katılımcı olalım. MAG-DER’in eğitim programlarına katılım sağlayalım. Deprem konusunda bilinçlenmeyen kalmasın” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim