Deprem sonrası TİGEM arazisine inşa edilen prefabriklerin yıkılma gerekçesi olarak ise ‘arazinin farklı bir şekilde değerlendirilmesi’ olarak belirtiliyor.

Buradaki prefabrik konutlarda ikamet eden yaklaşık 60 Çeçen mülteci ailesinin ise Yalova Valiliği tarafından 1 yıllık kira bedelleri karşılanarak kent içerisinde farklı yerlere yerleştirildi. Yalova Valisi Yusuf Erbay döneminde TİGEM’e devredilen prefabriklerin yıkımına bir süre önce başlanmıştı. Daha önce üzere Vali Dursun Ali Şahin döneminde ise parası ödenmediği için prefabriklerin su ve elektrikleri kesilmiş ve daha sonra yeniden açılmıştı. Prefabriklerin yıkımının Haziran sonuna doğru tamamlanacağı öğrenildi.

Prefabriklerin yıkılacağını kendilerine çok geç bildirildiğini belirten Prefabrik sakinleri yıkım kararına tepki gösterdi. Hala yaklaşık 40 Türk ailenin ikamet ettiği konutlarda Çeçen mülteciler tamamen boşaltıldıktan sonra elektrik ve suyunun da kesileceği öğrenildi. 7 yıldan beri bu konutlarda yaşadıklarını söyleyen Vildan Oncar sosyal güvenlik kurumundan yardım almadıklarını söyledi. Yalova Valisi Esengül Civelek’in Çeçen mültecileri ziyarete geldiğini belirten Oncar, “Vali hanım Çeçenlerin yanına geldi ve onlarla sürekli görüştü. Bizimle ise hiç görüşmedi. Onlar insansa biz neyiz? Halimizi, hatırımızı sormaları için mülteci mi olmamız gerekiyor. Biz de sağlıklı yerlerde yaşamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yıkım ve boşaltma kararıyla ilgili kendilerine resmi hiçbir bilginin verilmediğini belirten konut sakini Gül Karol, “Çeçenlere yıkım kararı 1 ay önceden bildirildi. Bize yazılı bir bilgi bile vermediler. Akıbetimiz ne olacak belli değil. Elektrik ve suyumuzu da kesecekler. Burada yaşayan 40 aile var. Bizim durumumuz ne olacak?” dedi.

Resmi erkândan yardım ve açıklama beklediklerini söyleyen Bediha Kıral da içinde bulunduğu durumla ilgili tepkisini dile getirdi. Kıral, “Bizleri görmezden gelmesinler. Biz de insanız. Bizi sokağa atmasınlar” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim