KÖYDES projesi kapsamında Yalova köylerinin içme ve kullanma sularının tarifelerinin belirlendiği İl Genel Meclisi oturumunda, metreküpü 50 kuruştan az olmamak kaydıyla köylere verilen suların bedele bağlanması, elektronik sayaç takılarak bedellerinin tespit edilmesi ve su kullanım bedelinin Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığıyla tahsil edilmesine karar verildi.

 

“Köy muhtarlarını rahatlatacak”

 

Komisyon raporlarının okunmasının ardından komisyon görüşünü dile getiren Mehmet Gökmenoğlu, konunun araştırılmasında su kullanım bedellerinin muhtarlar tarafından tahsil edilmesinde zorluklar yaşandığı şeklinde bilgilendirildiklerini belirterek, “Böyle bir karar onların da elini rahatlatacaktır” diye konuştu. Ardından söz alan Hasan Çetinkaya ve Tamer Ergün ise Armutlu ve Akköy-Yenimahalle bölgelerinde su bedellerinin tahsili konusunda yaşanan başarılı ve başarısız örneklerden bahsetti. Hasan Nergiz ise, suyun bir meta olduğunu ifade ederek, aslında işleyen bu mekanizmanın ihaleye çıkılarak profesyonel anlamda çalışmasını sağlayacak şirketlere devredilmesini önerdi. 

 

“Köy sosyolojisi suyun eşit kullanımına müsait değil”

 

Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, başkanlığını her ilçede kaymakamların yaptığı Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin bu sorumluluğu alması gerektiğini ifade ederek, “Bürokraside hep söylenen bir söz vardır, reddet rahat et, derler. Eğer hizmet üretecekseniz sıkıntı çekeceksiniz. Kaymakamların kendilerinde olmayan bir görevin kendilerine verilmesinden rahatsız olmamaları mümkün değil. Kırsalda yaşayanların su ihtiyacının standardını yükselterek kullanılmasına ne kadar katkı veriyoruz? İdarenin içme ve kullanma suyu olarak tahsis ettiği suyun bahçe sulamasında kullanılmasını önlemek sosyolojik olarak mümkün değil. Hele köy sosyolojisinde hiç mümkün değil. Buna muhtarların üstündeki bir erkin el basması lazım. O da Köylere Hizmet Götürme Birliği’dir diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim