Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yalova’da Toprak Okulu açıyor.
50 üyesiyle Türkiye’ye örnek olacak bir işletme ortaya koyarak modern anlamda Türkiye Çiçek Üretim Merkezi oluşturan ve dünya rekabetine hazırlanan Garden AŞ ile Tema Vakfı Yalova Temsilciliği Toprak Okulu yapmak için anlaştı. Şirket arazisi üzerinde toprak okulu için bir dönümlük yer ayıran GARDEN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul “Tema Vakfından gelen bu öneriye çok olumlu baktık. Toprağı tanıtmak, önemini kavratmak ve korunması için yapılacak bu çalışmayı sonuna kadar destekliyoruz” dedi.
Tema Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ise konuyla ilgili olarak “ Tema Yalova Temsilciliği adına Çalışmaları Zir. Yük. Müh. Nejat Erdoğan yürütmektedir. Garden AŞ Peyzaj Mimarı Gülşah Kakşi ile birlikte toprak okulunun projesini hazırladılar. Bazı düzeltme ve ilavelerden sonra uygulamaya geçilecek. Toprak okulu sorumlusu Nejat Erdoğan ve doğa gezilerinden sorumlu İl Temsilci Yardımcımız Şükran Uzunkaya ile gelişmeleri yakından görmek üzere gittiğimiz Garden AŞ’de yapılacak çalışmalar hakkında ayrıntıları konuştuk. Garden A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Okul ve emeği geçenlere şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.
Toprak Okulu hakkında bilgi veren Tezcan, “Yaş Grubu: İlkokul ve Ortaokul öğrencileri (Yavru Tema Ve Ortaokul Tema Grupları).Amacı: Çocukları toprak bilimi ile tanıştırmanın yanında toprağın önemini ve buna bağlı olarak korunması ile ilgili bilinç geliştirmek, toprak bilimi ile ilgili sınıflarında pratik olarak uygulamanın zor olacağı, ilgi çekici etkinlikler geliştirmek ve bu etkinlikler yolu ile bilime güven duymalarını sağlamak, bilimin günlük yaşam ile bağlantısını kurmalarına yardımcı olmak, doğa sevgisinin geliştirilmesini sağlamak, kurulacak bir bilgi ve iletişim ile toplumda toprağın önemi konusunda bilimsel temellerin atılmasına ve gelişimine katkı sağlamak olacaktır.Toprak Okulu’nda eğitim; etkinlik temelli, öğrenci merkezli ve aktif öğrenmeyi temel alan, çocukların doğaya duyarlı olmaları ve aynı zamanda da doğanın en önemli unsurlarından biri olan toprağa sahip çıkmalarını hedefleyen bir anlayışla oluşturulmuştur. Toprak Bilim Okulu kapsamında uygulanan atölye çalışmaları şu şekildedir; Atölye: Taş Devri Atölyesi Atölyemizde öğrencilerimiz birebir uygulamalı olarak kayaç ve mineralleri tanımakta aynı zamanda toprak oluşum sürecini kavrayacaklardır. Atölye: Toprak Ana Ve Canlılar Atölyesi
Toprağın canlılar ile ilişkisi ve üretimdeki rolü, deneylerle uygulamalı bir şekilde öğrencilerimizle gerçekleştirilecektir. Atölye: Toprak Koruma Tasarım Atölyesi Toprağın çok uzun sürede oluştuğunu ancak su ve rüzgar erozyonu ile toprağın çok kısa bir sürede tanışarak verimsizleşerek kullanılamaz duruma geldiğini deneyler yaparak görülecektir” dedi.
Editör: TE Bilişim