Tema Yalova Temsilcisi Tezcan Islah OSB’ye neden itirazları olduğunu şöyle açıkladı. “Biz sanayiye toptan karşı değiliz. Çevresine zarar veren sanayiye karşıyız. Maliyetlerini biraz yükseltse de sanayi kuruluşları çevrelerini kirletmeyecek önlemlerini çok sıkı bir şekilde almaları gerekir. Yalova Taşköprü Beldesi’nde kurulması planlanan Islah OSB’ye neden karşı olduğumuzu maddeler halinde aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

1-Islah Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliğine göre  ee) (Ek:RG-4/8/2011-28015) Islah OSB: 12/4/2011 tarihinden önce mer’i plana göre yapılaşan sanayi tesislerinin bulunduğu alanların ıslah edilmesi suretiyle oluşacak OSB’yi,ifade eder. Bize bilgi amacıyla sunulan Islah OSB raporunda ek:4 de verdiğim OSB sınırları içinde Kuzey batı ucundaki tarım arazisi anılan yönetmelik öncesinde yapılaşmış bir alan değildir.

Ayrıca bu alan 1. Sınıf tarım toprağıdır. İl Tarım Müdürlüğü’nün burasıyla ilgili görüşü yoktur ve İl Toprak Koruma Kurulu’ndan da geçmemiştir. (Ek:2)

Dolayısıyla bu alanın Islah OSB sınırı dışına çıkarılması gerekir.

2- İzmit Körfezi Bütünleşik Kıyı Alanları Planı (BKAP);  İzmit Körfezi (Kocaeli-Yalova) Bütünleşik Kıyı Alanları Planı Alanı Güçlü-Zayıf Yönler ve Fırsatlar-Tehditler Analizi’nde  3.1 maddesinde tehditler bölümünde ( EK:3) Petro kimya sanayinin taşıdığı riskler sıralanmakta söz konusu Islah OSB buna göre çevresi için tehdit oluşturmaktadır.

 3- Islah OSB’nin kullanacağı su konusu bizi tatmin etmekten uzaktır. Yeşil Körfez Su Birliğinden su alınacağı ifade edilmektedir. Hatırlanacağı gibi 2014 yazında yaşanan kuraklıkta Türkiye’de tek su kesintisi yapılan il Yalova olmuştur. Bu nedenle büyük su ihtiyacı olan bu tesisin Yeşil Körfez Su birliğinden  Su alarak suyumuza ortak olması tehlike arzetmektedir. Derin su kuyularından temin edilecek olan su hem tarım arazilerindeki su seviyesini düşürmekte hem e tuzlu olması nedeniyle sanayide kullanıma elverişli gözükmemekte arıtma yoluyla elde edilecek su ise maliyet açısından yüksek kalmaktadır. Dere yataklarında ise yaz aylarında su kalmamaktadır.

Su konusunda tatmin edici bir açıklama gereklidir.

 4- Demremsellik konusu tam olarak anlatılmamış, göz ardı edilmiştir.

5- DOV AKSA tarafından üretilen elyafın ana hammaddesi olan Akrilo Nitril maddesi tanklarının koruma bandı olan 1200 metre yarı çapındaki alandan hiç bahsedilmemektedir.

6- Bölgede endemik bitkiler mevcuttur. Uludağ Üniversitesi Biyoloji Bölümü tarafından yapılan incelemede bu bölgede endemik bitkiler tespit edilmiştir. Bu konuda Islah OSB raporunda hiçbir açıklama yoktur.

 Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı Islah OSB oluşturulmasına  itirazımız vardır.”

Editör: TE Bilişim