5 Ocak 2014 Pazar günü yapılacak olan Olağan Kongre ile seçimini gerçekleştirecek olan Yalova Berberler ve Kuaförler Odasında seçim çalışmaları hızla sürüyor. Şu ana kadar 2 adayın yarıştığı oda seçimleri öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Yalova Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk odada başkanlık için adaylığını koyan İsmail Yaprak'a demokratik hakkını kullandığı için teşekkür etti. Ancak seçim sürecinde esnafların dayanağı olmayan iddialarla yanlış yönlendirildiğini dile getiren Ulutürk bu konuda açıklamalarda bulundu. Her türlü eleştiriye açık olduklarını dile getiren Ulutürk, "Ancak eleştirinin bir dozu olmalı ve mantığa dayanmalı. Yine ortaya atılan vaadlerin de bir dayanak noktası olmak zorunda.  Aday kardeşim İsmail Yaprak esnaflarımıza kendisinin oda başkanı seçilmesi halinde esnafın dükkanlarında oda gelirleriyle yenilikler yapılacağını, vergi ve Bağkur primlerinin odadan ödeneceğini hatta aidat alınmayacağını vaadetmiş.  Burasının bir kurumu olduğunu unutmamak lazım. Burasının yönetimi kanunlarla sağlanır. Bugün UEDAŞ müdürü elektrik parasını almam diye biliyorsa, bizde oda aidatı almayız diyebiliriz. Odanın kanunu bırakın üyelerden aidat almamayı, borcu olan üyenin borcunu ödeyene kadar talep ettiği belgeyi vermeyi bile yasaklıyor. Böyle bir açıklama yapmak yanlış. Bu arkadaşlar kendilerini kanunlardan üstte görüyorlarsa yapılacak bir şey yok. Yine dükkanlara mesafe uygulaması konulacağını dile getiriyorlar. Federasyonumuz bu konuda 6 yıldır çalışma sürdürüyor. Hükümetinde sadece berber ve kuaförler değil tüm esnafları içine alacak şekilde bir yasa taslağı üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bir süre sonra bu taslak yasalaşmak üzere meclise gönderilecek" dedi.

"Belgesiz Çalışmaya İzin Verilemez"

Odanın belgesiz işyeri açılması ve çalıştırılmasına izin vermediğini vurgulayan Ulutürk, "İsmail Yaprak kardeşim başkanlığında belgesiz işyeri çalıştırılmasına izin verilmeyeceğini söylüyor. Ama kendisi de çok iyi biliyor ki zaten oda kanunen buna izin vermiyor. Şu anda belgesi olan ruhsat başvurusu yapılmış birkaç işletme var. Onlarda bilgimiz ve takibimiz altında bu süreci devam ettiriyorlar. Kendilerine tanınan süre içerisinde tüm evrakları tamamlama taahhütleri var. Biz bu mesleği yapan ancak YTSO'ya kayıtlı esnafların kontrolünü yapabilmek adına YTSO ile anlaşma yaptık. Onlarda artık belgesiz olan işletmeleri odalarına kaydetmiyorlar. Biz bu konudaki çalışmaları zaten titizlikle sürdürürken arkadaşımızın sanki burada bir eksiklik ya da çifte standart varmışçasına açıklama yapmasını da son derece yersiz buldum. Yine pazar günlerinde esnafın işyeri açmasına imkan tanıyacaklarını iddia ediyorlar. Oysa bu zaten esnafın çoğunluk kararı ile devreye sokulmuş bir uygulama dayatma değil. Esnafımız isterse toplanıp yine karar alır ve her gün dükkanını açık tutabilir. Bu uygulama bir çok il tarafından da örnek alınmış bir uygulamadır" şeklinde konuştu.

"Siyaseti Odaya Alet Etmemek Lazım"

Oda seçimleri ile siyaseti bir birine karıştırmanın da doğru olmadığına dikkat çeken Yalova Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Şenol Ulutürk, "Ben oda seçimlerine, hatta propaganda dönemine siyasetin karıştırılmasını doğru bulmuyorum. Ben siyasi bir kimliğim de bulunduğu, Yalova Belediye Meclis Üyesi olduğum halde siyaseti odaya hiç sokmadım. Odayı siyasilere kullandırtmadım. Tam aksine siyasileri oda üyesi esnafımızın yarına kullandım. Esnaf ve siyaset çizgisini bir birine karıştırmamak lazım" dedi.

"Tek Derdimiz Esnafımızın Menfaatleri"

"Biz esnafımıza hizmet için kurulmuş bir odayız" diyen Ulutürk, "Bugüne kadar hep esnafımıza en iyi hizmeti sunmak, onların talep ve ihtiyaçlarına cevap vermek için çalıştık. Gece gündüz demeden esnafımızın iyi gününde de, kötü gününde de yanında olduk. Bundan sonra da böyle olacak. Federasyonumuzdan da destek alarak esnafımızın kazancını arttıracak, çalışma şartlarını iyileştirecek ne varsa yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Borçsuz Oda

Odanın şu anda 199 üyesi ile Yalova'nın en küçük odası olduğuna değinen Ulutürk, "Buna rağmen odamız Yalova'nın sıfır borcu olan tek odası. Aidat gelirlerimiz diğer odalardan çok düşük olmasına rağmen bir miktar birikimimiz bile var. Bunun altında esnafımızın menfaatlerini güderek ortaya konan özverili bir yönetim yatıyor. Elbette hedeflerimiz, projelerimiz var. Bu projelerimizin hepsi esnafımızın yararına hedefimizde bu projeleri kendi öz kaynaklarımızla hayata geçirmek" dedi.

"Kararı Esnafımız Verecek"

5 Ocak 2014 tarihinde yapılacak olan olağan kongreye sayılı bir gün kaldığını dile getiren Ulutürk, "Ben esnafımızın en doğru kararı vereceğine eminim. Bugüne kadar hep bunu yaptılar. Biz bu sürecin kırgınlıktan uzak demokratik bir ortamda sonuçlanacağına inanıyoruz. Seçimlerden çıkacak sonucun şimdiden esnaflarımıza ve Yalova'ya hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Editör: TE Bilişim