Muhasebecilerin meslek yasası olan 3568 sayılı kanunun kabulünün 23’üncü yıldönümü nedeniyle Yalova Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda (YSMMMO) düzenlenen seminerde konuşan Oda Başkanı İslam Doğan, siyasi erkten ‘vicdan muhasebesi’ talebinde bulunduklarını söyledi.

Katılımın azlığını eleştirdi

Doğan, muhasebecilerin kendi günleri için bir araya gelememiş olmasından utandığını belirterek başladığı konuşmasında, salondaki katılımın azlığını da eleştirdi. Doğan, “Bugün yapılanların ve yapılmayanların gözden geçirilmesi, doğru veya yanlışların ortaya konulması günüdür. Yani herkes için vicdan muhasebesi günüdür” dedi.

“Taleplerimiz görmezden geliniyor”
Yıllar boyunca vergilerin toplanmasında İdare’nin en güçlü görülmez eli olduklarını, ekonomik krizlere çözüm ortağı olduklarını ifade eden Doğan, bugün refahın paylaşılmasında devletin yetim çocuğu olduklarını savundu. Doğan, önceki taleplerinin hükümet tarafından görmezden gelindiğini, ama ilgili kurumların fikri alınmadan bir gecede 640 sayılı KHK ile özerk olmayan Kamu Gözetimi Kurumu’nun oluşturulduğunu ifade ederek, “Denetim yapacak kurum ve müşavirlerden fahiş tutarlı ruhsat harçları talep ediliyor. Bu durum denetimin yüksek tekellere bırakılmasına sebep olacak. KOBİ’lere bağımsız denetim hizmeti vermeye hazır meslektaşlarımızın önü kesilmemelidir. Kamu Gözetimi Kurumu, TÜRMOB’la mutlaka işbirliği yapmalıdır” diye konuştu.

 “Bakanlık vesayetine son verilmelidir”

Doğan, taleplerini de dile getirerek, “Angaryalar kaldırılmalıdır, başta 5/4 olmak üzere anti demokratik maddeler kaldırılmalıdır. TÜRMOB Genel Kurulunca kabul edilen yönetmelikler bir an önce yayınlanmalıdır. Sınav mağdurlarının ek sınav talebi yerine getirilmeli, bilgi amaçlı bildirimlerden alınan özel usulsüzlük cezaları kaldırılmalı, müşteri bildirim listeleri kaldırılmalı, denetim süresinde yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri kaldırılmalı, denetim lisanslamasında sınav asla düşünülmemeli, e-beyanname şifresi mükelleflere değil vergi mensuplarına verilmeli, meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalı, serbest meslek uygulamasında gelir KDV çelişkisi düzeltilmeli, ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütümüze bırakılmalı, bakanlık vesayetine son verilmelidir” diye konuştu. Doğan, demokratik hakları saklı kalmak kaydıyla bu sürecin takipçisi olacaklarından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini kaydetti.

 

 

Editör: TE Bilişim