Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu Yalova'nın her yıl 2.5 santim Yunanistan tarafına kaydığını söyledi.
Avcılar Belediyesi'nin düzenlediği Kent Konseyi'nin de destek verdiği ABAG (Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri) Projesi'nin her ay düzenlediği eğitim toplantıları kapsamında konuşan Jeofizik uzmanı Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, konuşmasında bozuk, çarpık yapılaşma ve insanların bilgilendirilmemesinin olası felakete karşı riskleri arttırdığını vurgularken, Yalova ya değinerek," Yalova'nın Yunanistan tarafına doğru yılda 2-2.5 cm ilerlediğini" söyledi. Türkiye'deki fay hatlarına değinen Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, geçmişte MTA'nın petrol arama amaçlı sığ araştırmalar yapan ‘Sismik1' gemisi ile bilim insanlarının araştırmaları sırasında hazırladıkları haritalar bulunduğunu anlattı. Gündoğdu, ilk kez gösterdiğini belirttiği bir haritayı perdeye yansıtırken şöyle dedi: "Bunu bir Fransız yapmış. Ortasında Adalar'ın önünde bir fay çıkmış ortaya. Bu başka hiçbir haritada yok. Bu kadar düzgün bir fay çizilmesi insanı kuşkulandırıyor. 1894 İstanbul depremi Marmara Bölgesi'nde tek ismini veren depremdir. 1894'te İstanbul'a olan o depremi acaba bu fay mı oluşturdu? Bu fayı başka bir haritada görmediğimiz için araştırma gemileri buna pek fazla itibar etmemiş."

Yalova Yunanistan tarafına kayıyor
Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, izleyicilerden birisinin sorusu üzerine beklenen olası Marmara Depremi'nin büyüklüğünü 0.2 yanılma payı ile 7.5 olarak bulduğunu anlatırken, "Yalova tarafı, Yunanistan yönüne doğru yılda 2-2.5 santim hareket ediyor. 1766'dan 251 yıl geçti. 251 sene 2.5 santimetreden hesapladık, biraz daha matematik var. Yaptığım hesaplara göre 0.2 yanılma payı ile 7.5 çıktı. Yani büyüklüğü 7.3-7.5 arasında. Büyüklük ve şiddet ayrı konular. Şiddeti tam sayı ile söylüyorum Avcılar 17 Ağustos depremini 9, Bakırköy 8 şiddetinde hissetti" karşılığını verdi..
"Canım sıkıldı"
Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, 2014'te Gökçeada'nın haritada sarı renkte gösterdiği ‘faylanma' görüldüğünü bunun Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batıya doğru bir gelişmesi sonucu olduğunu söyledi. Gündoğdu, "Bu gelişmeden sonra Marmara'da her şey değişmeye başladı. Benim canımı sıkacak şeyler de oluşmaya başladı. 2015'te sarı ile gösterilecek aktivite başladı. Bu ters fay. Yani bir yerde sıkıştıran mekanizma oluşuyor. Bu sıkıştıran mekanizma olması doğal çünkü. Kuzey Anadolu Fayı kuzeye doğru sıkıştırma meydana getiriyor" dedi.

Editör: TE Bilişim