Yalova’nın en önemli gündem maddesi haline gelen Arboretum arazisinin plan değişikliği ile konut alanına çevrilmesi ile ilgili olarak Yalova Odaları Üst Kurul üyeleri Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Yalova Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Kemal Baş’dan  bilgi alarak konuyu değerlendirdi. Üst Kurul adına açıklamada bulunan Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, "Arboretum arazisi olarak bilinen Yalova’mızın en değerli yerlerinden birisi olan alanın ilgili Bakanlık tarafından 1/25.000 ölçekli Çevre düzeni planı değişikliği ile özel proje alanı olması hükmü kaldırılmış ve konut alanına çevrilmiştir. Daha öncesinde bu alan Turizm tesis alanı olarak belirlenmiş ve satışı bu şekilde yapılmıştır. Yalova ekonomisine katkı sağlamak, turizm yatırımlarını geliştirmek amacıyla yapılmış olan düzenlemenin değiştirilerek konut alanına çevrilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. İlimizin en gözde yerinin turizm tesis alanı haricinde değerlendirilmesi bu şehre yapılacak büyük bir ihanet olacaktır. Bu nedenle biz üst kurul üyeleri olarak her birimiz temsil ettiğimiz kurumlarımızın adına Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne konu ile ilgili itirazlarımızı yapacağız" dedi.
Yalova Odaları Üst Kurulu Yönetim Kurulu adına Bakanlık nezdinde Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesini veren Tahsin Becan ise dilekçe de şu gerekçelere yer verdi.
26.08.2015 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak 07.09.2015 tarihinde Yalova İli 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği askıya çıkarılmıştır. Askıya çıkarılan “Yalova İli 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği” Özel Proje Alanı kaldırılmış ve bu alan “Mevcut Konut Alanı ( Orta 151 – 300 ki/ha )” olarak plan değişikliği yapılmıştır.
Ancak bu alanın Yalova Belediyesince yürürlülükteki Çevre Düzeni Planına uygun olarak Turizm amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planları onaylanarak imar uygulaması yapılmıştır.
Yalova ekonomisine katkı sağlamak, Yalova’nın turizm yatırımlarını geliştirmek amacıyla Turizm Tesis Alanları olarak planlanan ve yatırımcılara ihale yolu ile satışı yapılan bu alanın yoğunluk değerinin çevresine göre daha yüksek  değerlere çıkartılarak konut alanına dönüştürülmesi ilimiz ekonomisine beklenen katkıyı sağlamayacak ve Çevre düzeni Planının Konut – Çalışma alanı dengesini bozacak ve Turizm sektöründe istenen gelişme sağlanamayacaktır.
Yukarıda belirtilen gerekçelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanarak 07.09.2015 tarihinde askıya çıkarılan Yalova İli 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliğine itiraz ediyoruz. Konunun incelenerek Yalova İli yararına olan gerekli değişikliklerin yapılmasını saygılarımızla arz ederiz.
Editör: TE Bilişim