Kentsel kimliği konusunda her zaman bir arayış içerisinde olan Yalova için son noktayı Yalova Valisi koydu. Vali Selim Cebiroğlu, "Yalova Turizm ve Tarih kenti olmalıdır. Sanayi ismini duyunca bile rahatsız oluyorum" dedi. 
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu Yalova'nın tarih ve turizm özelliği ile ön plana çıkması gerektiğini söyledi. Yalova'da çok ciddi doğal ve tarihi potansiyellerin bulunduğunu dile getiren Vali Cebiroğlu, "Yalova'ya geldiğimde hep şaşırırdım. Yalova İstanbul'un hemen yan tarafında neden İstanbullular Afyaon'a yada başka illerdeki kaplıcalara gider diye düşünürdüm. Doğası ve termal suyu bu denli güzel ve kaliteli bir yer olan Termal dururken neden oraların tercih edildiği hep kafamı kurcalardı. Geldiğimde gördüm. Biz İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin gölgesinde kalmışız. Yani bizi o devasa şehirler adeta yutmuş. Biz Termal'in daha çok adının duyurulması için çalışma yaptırıyoruz. Sağlık Bakanımızla, müsteşar ve müsteşar yardımcılarıyla da görüştüm" dedi. 
Yürüyen Köşk Bir Efsane
Atatürk'ün bir dalını kesmemek için raylar üzerinde yürüttüğü Yürüyen Köşk'ün bile bu ilin Turizm ve Tarih kenti olması için yeterli olduğunu söyleyen Cebiroğlu, " Atatürk 1929'dan öldüğü güne kadar Yalova'da tam 1 yıl süre geçirmiş. Yürüyen Köşk'te ve Yalova'da kaldığı diğer köşklerinde bu ülkenin kaderine yön veren ciddi kararların verildiğini biliyoruz. Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun kurulması kararları Yalova'da verildi. Yalova Atatürk'ün çok sevdiği bir yer. Bunda da Atatürk'ün kaplıcaları çok sevmesi yatıyor. Dolayısıyla Yalova'nın Bizans, Roma ve yakın tarih dediğimiz Cumhuriyet dönemine yönelik tarihi özelliği var. Bir yürüyen Köşk dahi anlatılsa efsanedir. 1929 yılında yer gök ağaç. Yalova'da ya bin ya da 2 bin kişi yaşıyor. Ama Atatürk bir ağacın dalını kesmemek için köşkü yürütmeyi tercih ediyor. Bu bir felsefedir. Bir Rum bahçıvanı Termal'e getiriyor, dünyanın değişik yerlerinden getirtilen ağaçları diktiriyor ve Termal'e katkı sağlıyor. 
Kaplıcalar Bizans döneminden kalma. 2. Abdülhamit Han buradaki hamamları yeniden onartıp kullanılabilir bir hale getiriyor. Bunlar anlatılmalıdır" şeklinde konuştu. 
Mavi-Yeşil Yol yarım kalmış
Dönemin Valisi Yusuf Erbay tarafından yapılan Mavi-Yeşilyol'un tamamlanamadığını vurgulayan Vali Cebiroğlu, "Ülkemizde %60'ı orman olan çok az il var. Mavi Yeşil Yol Projesi var. Burası akamete uğramış. Yarım kalmış. Bu güzergahta bungalow evler yapılabilir. İstanbullular stresten kaçıp doğayla başbaşa bir hafta sonunu burada geçirebilirler" dedi. 
Yalova'nın bütün bu özellikleri göz önünde tutulduğunda Yalova'nın Turizm ve Tarih kenti kimliğinin ön plana çıkartılması gerektiğini vurgulayan Cebiroğlu, "Bana göre Yalova Turizm ve Tarih kenti olmalıdır. Sanayi önemli değil. Ben sanayi ismini bile duyunca çevre bazında rahatsız oluyorum. Her ne kadar burada çevreyi kirleten sanayi olmasa da bu il mutlaka Turizm ve Tarih kimliği ile öne çıkmalıdır" diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim