Faruk Kırtay verdiği soru önergesinde “ Sığınmacı-Mültecilerin kayıt altına alınması uluslararası bir şarttır. Aynı zamanda çoğu kaçak yollarla gelen bu insanların tespiti ve sayısı da önemli bir kriterdir  Bunlar  bugüne kadar tespit edilebilmiş midir? Yalova’da Suriye uyruklu kaç kişi yaşamaktadır? Dilencilik yaparak hayatta kalmaya çalışan bu aileler için ne gibi çalışmalar yapılması düşünülmektedir? Suriyelilerin birçok sektörde kayıt dışı çalıştırıldıkları iddiası doğru mudur? Doğru ise İlgili kurumlarla bir istişare yapılmış mıdır? Yapıldıysa;  Yalova’da kayıt dışı çalışan yabancı uyruklu kişilerin sayısı kaçtır?” Soruların yanıtlanmasını talep etmişti.

Yalova İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi ve Yalova Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar sonrasında Yalova’da yaşamakta olan yabancıların uyrukları ve sayıları belli oldu.

Önergeye verilen yanıtta, Ağustos ayı sonu itibariyle Yalova’da 1860 kişi Suriyeli sığınmacı, 417 kişi Turizm amaçlı konaklama yapan yabancı uyruklu, 63 kişi Çeçen uyruklu, 17 Kişi Çin Uyruklu, 13 Kişi Ahıska uyruklu, 9 Kişi Afgan uyruklu, 222 Yabancı Uyruklu kişinin de Yalova’da evlenerek ikamet ettiği  belirtildi.  114 Suriyeli dilencinin de yakalanarak, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine götürülerek işlem yapılıp şehir dışındaki bölge kamplara götürüldüğü açıklandı.

Önergeye verilen yanıtta, ayrıca 11 yabancı uyruklu kişinin kayıt altında Yalova’da çalıştığı belirtilirken, kayıt dışı çalışanların tespitinin mümkün olmadığı ifade edildi.

CHP Yalova Belediye Meclis Üyesi Faruk Kırtay verdiği soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istemişti;

“ Son günlerde Yalova kamuoyunda da tartışma konusu olan ve tepkileri de beraberinde getiren başta Suriyeliler olmak üzere kent merkezinde sayıları her geçen gün artan Suriyeli çocuk işçiler ve dilenciler çok güç koşullar altında yaşam mücadelesi verdiği görülmektedir.Bugün toplumsal bir yara haline gelen ve havaların ısınmasıyla parklarda daha fazla görmeye başladığımız bu trajik durum hepimizi fazlasıyla üzmektedir. Yalova’ya gelen Suriye’li sığınmacıların kayıt dışı ve ağır şartlar altında ucuz işgücü olarak çalıştırılması bu kişilerin can güvenliğini tehdit ettiği gibi mevcut çalışanlar açısından da bir haksız rekabet ortamı sağlamaktadır.Ayrıca, Suriyeli çocukların araç trafiğinin yoğun olduğu caddelerde dilenmesi de çocukların can güvenliğini tehdit etmektedir.Bu nedenle;

1-Yalova sokaklarında dilenmek zorunda kalan ve bu işi meslek haline getirenlere yönelik Belediye Zabıtası ve devletin diğer kurumları ile eşgüdüm halinde mi çalışılmakta mıdır?

2-Sığınmacı-Mültecilerin kayıt altına alınması uluslararası bir şarttır. Aynı zamanda çoğu kaçak yollarla gelen bu insanların tespiti ve sayısı da önemli bir kriterdir  Bunlar tespit edilebilmiş midir?

3- Yalova’da Suriye uyruklu kaç kişi yaşamaktadır?

4-Dilencilik yaparak hayatta kalmaya çalışan bu aileler için ne gibi çalışmalar yapılması düşünülmektedir.

5- Suriyelilerin birçok sektörde kayıt dışı çalıştırıldıkları iddiası doğru mudur? Doğru ise İlgili kurumlarla bir istişare yapılmış mıdır? Yapıldıysa;  Yalova’da kayıt dışı çalışan Suriye uyruklu kişilerin sayısı kaçtır?

 

 

Editör: TE Bilişim