MARKA elemanlarının gözetiminde yapılan ihaleyle proje kapsamındaki 1200 yapay resifin yapım işini bir firma üstlendi. Resifler, tamamlanmasının ardından Yalova’nın sahil bölgesinde belirlenen 6 istasyonda denize yerleştirilecek. Böylece teknik uzmanlar tarafından belirlenen 5 noktaya 50, 75, 150, 300 ve 500 adet resif atılacak, 6.istasyon ise kontrol amaçlı kullanılacak. Resif üniteleri, 50 bloktan oluşacak kıyıya paralel kümeler halinde ve 200 metre aralıklı olarak yerleştirilecek. Yetkililer, dairesel ve kübik olmak olmak üzere iki farklı resif modelinin uygulanacağını belirtiyor.

 

Balık populasyonunda artış sağlanacak

 

Marmara Denizi’nin doğu kıyılarında amatör ve ticari balıkçılık yapan kişiler, Su Ürünleri Kooperatifleri, bölgede faaliyet gösteren sualtı spor kulüpleri ve belediyeler, projenin hedef kitlesini oluşturuyor. Dolaylı olarak deniz ürünlerinden faydalanan Yalova ve bölge halkı ile birlikte projenin 2 milyon kişiye hitap edeceği hesaplanıyor.

Denizlerin kirlenmesi, doğal resif alanlarının hızla yok olması ve aşırı avcılık sonucu balık tür ve sayılarında hızlı bir düşüş gözlenmesi karşısında, projenin balık türlerinin korunması ve yavru balıkların büyümesi için uygun ortam sağlanmasına yardımcı olması bekleniyor. Yapay resiflerin ayrıca trol teknelerinin çalışmasını engelleyici özelliği, yapılacak resif uygulamasıyla balık populasyonu ve çeşitliliğindeki artış sağlanmasının yöre balıkçılarını olumlu yönde etkileyeceği ifade ediliyor.

 

Editör: TE Bilişim