‘’ o halde , siz kuşlar terennüm edin ,neşeli bir şarkı söyleyin, kuzular kaval sesine uyup oynasınlar, kalplerinde bugün Mayıs şenliğini duyanlar , çalanlar, oynayanlar bizde fikren sizlere katılacağız .’’

Bir İngiliz şair, bu mısralarla , naturel dünya yaşamında musıki ,insanlar , hayvanlar ve doğanın eşsiz uyumunu muhteşem bir anlatımla sunmuş bizlere.

Dünyada var oluşumuzun sebeplerine kafa yorarken insan düşünmeden de edemiyor. Bir işin doğruluğuna kanıt arayanlar bence ilk kaynak olarak doğaya baş vurabilirler. Ben buradan musıkinin dünya yaşamında oluşunun insanlık ve doğa için önemine bağlanmak istiyorum.

Dünya yaşamına güzellik katan canlıların içinde kuşların önemi azımsanamaz , kuşların içinde yaşama güzellik katma yönünde öne çıkanlarsa bülbüller, kanaryalar , sakalar , serçeler vs diye sıralanabilir. Bu sıralamada öncelik verdiğim kuşlar sesleri ile doğaya güzellik sunan canlılar, bu kuşlar müzikal ötüşleri ile doğaya eşsiz güzellikler ve huzur verirler. İnsanları en mutlu eden seslerin içinde kuş cıvıltıları gelir. Kuşların bu güzellikleri tarihin ilk dönemlerinden günümüze kadar şiirlerde şarkılarda çok önemli bir yer tutmaktadır. Güzel sesli insanlar her dönem ‘’ bülbül sesli ‘’ diye iltifat görmüşlerdir.

İnsanoğlu ilahi kudretin gücü ile kendi arasında iletişimi konuşarak sağlamaktadır. Doğada yaşayan başka bir canlıda böyle bir özellik yok. Fakat doğada yaşayan pek çok hayvan müzikal sesler çıkararak kendi cinsleri arasında iletişim kurmaktadır. Bu iletişim sistemleri bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile bilim adamları tarafından çözülmektedir. Doğal yaşamın içinde var olan iletişim kanalları arasında musıki önemli bir yer tutmaktadır. Bu gerçeğin ışığında, yaradanın bu canlıların iletişimi için sağladığı bu yeteneği görmezden gelemeyiz. Musıkiyi günah saymak yaratanın bu gerçeğine ters düşer.

Musıki insanlar kadar, diğer canlılar için de önemlidir.