Yalova İl Sağlık Müdürü ve Yöneticilerinden Ebeler Haftası Ziyareti Yalova İl Sağlık Müdürü ve Yöneticilerinden Ebeler Haftası Ziyareti

Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, Mart ayı boyunca farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler ile kutlanan Kalınbağırsak(Kolorektal) Kanseri için bilgilendirmede bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü, Kalın Bağırsak Kanserleri yaygın görülen kanser türleri arasında yer almakta olduğunu ve Türkiye Birleşik Veri Tabanına göre, Türkiye’de hem erkeklerde hem kadınlarda 3. Sırada yer almaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Ulusal Kanser Tarama Programı ile vatandaşlara 3 kanser türü için tamamen Ücretsiz olarak tarama yapıldığını açıkladı. 
Bu tarama programları çerçevesinde;
Kadınlarda 30-65 yaş aralığında Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri taraması, 40-69 yaş arasında ki kadınlarda Meme Kanseri taraması, hem kadın hem erkeklerde 50-70 yaş aralığında ise Bağırsak (Kolorektal) Kanseri taraması yapılıyor. Vatandaşlar kanser taramalarını Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM’ler, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yaptırabilirler. Yalova’da kanser taramaları yüksek oranlı katılımlarla başarı ile devam etmekte olup 2023 yılında 15.942 kişiye Kolorektal Kanser Taraması  yapılmış ve 33 vatandaşa erken teşhis koyularak gerekli tedavi için hastanelere yönlendirmeleri gerçekleştirilmiştir. Kolorektal Kanser Taraması Aile Hekimleri tarafından dağıtılan GGK kiti ile çok kolay bir şekilde uygulanmakta ve hemen sonuç vermektedir. Sizler de yaşınıza uygun kanser taramasını öğrenmek için Aile Hekimliklerine başvurabilir ve ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz