Kentsel dönüşüm konusu son aylarda Yalova gündeminden düşmüyor. Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Romanların yaşadığı bölgede yapılan çalışmalar sırasında Eski Bursa Yolu Caddesi üzerinde çöküntüler meydana geldikten sonra bu konu daha da alevlenmiş, farklı siyasal partilerden temsilciler ise bu konuyu dile getirerek yetkilileri önlem almaya çağırmışlardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz Pazar günü Yalova’ya gelmiş ve Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki mevcut kentsel dönüşüm çalışmaları için bölgeleye gelerek incelemelerde bulunmuştu. Kentsel dönüşümün 31 Mart Mahalli Genel Seçimleri atmosferinde Yalova’nın öncelikli konu haline gelmesinin ardından bu konudaki son açıklama 1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında Yalova Belediye Başkanlığını görevini yürüten ve gazetemizin köşe yazarlarından Olan Yakup Koçal’dan geldi.

“Bilgi sahibi olmadan atıp tutmak seçmene saygısızlık”

Seçimlere az bir süre kaldığını hatırlatan Koçal, “Doğru, yanlış, eksik, abartılı vaatler havada uçuyor her zamanki gibi. Doğal olarak ilk gündem kentsel dönüşüm. 1999 depreminden bu yana yirmi beş yıl geçtiği için olsa gerek her mikrofonu eline alan yirmi beş yıldır yapılmayan kentsel dönüşümü yapacağını söyleyiveriyor. Bilgi sahibi olmadan atıp tutmak en azından seçmene saygısızlıktır” dedi. Parsel ya da ada bazından kentsel dönüşüm yasasının 2013 yılında devreye girdiğini belirten Koçal, “Aynı yıl Yalova Belediyesi'nde çalışma yapıldı, rapor tamamlandı, meclis kararı alındı. Bağlarbaşı Mahallesi'nde henüz başlayabilen bölge için bakanlar kurulu kararının alınması sağlandı ve proje ihalesi Ocak 2014'te yapıldı. Haziran ayında tamamlanması gereken ihale süreci 2014 Haziran'ında belediye tarafından rafa kaldırıldı. Ve yedi yıl sonra tekrar raftan indirildi. Ne ada ne de parsel bazında 2014 öncesi kentsel dönüşüm yapılmadı çünkü yasası olmadığı için yapılamazdı” ifadelerini kullandı.

Memleket Partisi Kurultay Sürecini Başlattı Memleket Partisi Kurultay Sürecini Başlattı

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz