Show TV ekranlarında yayına başlayan “Roman Havası” adlı diziye Yalova’da yaşayan Romanlardan tepki geldi. Bağlarbaşı Mahallesi’nde çok sayıda Roman vatandaş, yol kapatarak diziyi protesto gerçekleştirdi. Grup ellerinde, “Romanlar fala değil Kuran-ı Kerim’e inanır” ve “Bizi hırsız olarak tanıtmaya hakınız yok” gibi pankartlar taşıdı. Burada bir basın açıklaması yapan Yalova Genç Romanlar Derneği Başkanı Kerem Koyuncu, Roman vatandaşların diziden rahatsızlık duyduğunu ifade ederek, “Show TV’deki Roman Havası dizisinden bütün Roman halkı bundan müthiş derecede şikayetçidir, huzursuzdur. Bizim dilimizde küfürler oluyor. Bunları çocuklarımız anlıyor. Bugün ‘eşşoğlu eşek’ denildiğinde bip koyulurken dizide, ağır ithamla, küfür olduğu halde bip koymuyorlar. Kadınlarımız sokakta doğurmuş gibi gösteriyorlar. Bizi bunla rahatsız ediyorlar. Bizim hanımlarımız sokakta doğrumuyor. Benim kendi çocuğum annesine, ‘sen beni sokakta mı doğrudun?’ diye soruyor. Bu şekilde bizlere küfür, aşağılayıcı şeyler var” dedi.

Dizide ‘çingene’ kelimesinin sıklıkla kullanıldığını kaydeden Koyuncu, şöyle konuştu:

“Çingene kelimesi yasal olarak zaten yasak. Bir evin içinde bir aile hırsız gibi gösteriliyor. Romanları hırsız olarak bu dizide gösteriyorlar. Dizinin yapımcısının bizden özür dilemesini, dizisine devam edecekse formatını değiştirmesini istiyoruz. Biz Roman dizilerine karşı değiliz ama nasıl Romanları, Türk’ün, Kürt’ün, başka bir ırkın dizisini yapıyorsa, araştırıp yapıyorsa bizimkini de lütfen araştırıp yapsın. Mahallemize kendisini bekliyoruz. Aksi takdirde bizimle mahkemelerde karşılacağını söylüyoruz. Bu şekilde dizi devam ederse bizim eylemlerimiz devam edecek. Biz yasal yollardan gereken cevapları vereceğiz.”

Mahallede yaşan ev hanımı Zeynep Pala ise, Roman kadınlarına dizide hakaret edildiğini savunarak, “Bizim bayanlarımız sokaklarda doğum yapmıyor. İkincisi çekirdekleri kimse yiyip yiyip evde yere atmıyor. Üçüncüsü 9 kişi bir yatakta yatmıyor. Abdetin de, gusülün de ne olduğunu herkes biliyor.  Romanları abdestsiz, gusülsüz zannetmesinler. Böyle aşağılayıcı kelimeler kullanmasınlar” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim