Sevgili Okurlarım. Cihadı teşvik eden ve emreden bazı ayetler şöyledir:

1“yoksa siz, hacılara su dağıtmak ve Mescid-i Haramı (Kabeyi) onarmak işini, Allah’a ve ahirete inanıp, Allah yolunda cihad eden kimsenin işi gibi mi kabul ettiniz* bunlar Allah katında bir değildir.” (Kaynak Tevbe Suresi, 19)

Sevgili kardeşlerim. Hacılara su dağıtmak, yeryüzünde en mukaddes mekan olan Kabeyi tamir etmek, güzel şeyler ve sevaplı işler olmakla beraber, hiçbir zaman Allah yolunda cihad etmek seviyesine yükselemezler. Kabe komşuluğunda ibadet hoştur, ama daha da hoş olan, Allah yolunda cihaddır. Zira, birisi Ferdi ibadettir, diğeri ise Allah’ın dinini yaymaktır. Risalet velayetten ne derece üstünse, risaletle alakalı olarak Allah’ın dinini yayma mücadelesi, o derece şahsi kemalatlardan, ibadetlerden üstündür. Bu nokta tam anlaşılmadığından, hacca giden bazı Müslümanlar, o mübarek mekanlarda ölmek temennisinde bulunurlar. Halbuki, insanlar yani hacılar oraya ölmeye değil, dirilmeye gitseler ve döndüklerinde yeni bir şevk ve heyecanla İslam’a hizmet etseler, kendileri hakkında çok daha iyi olacaktır.  

2 “Mü’minlerden özür sahipleri müstesna oturanlarla, mallarıyla ve canlarıyla Allah yolunda Cihad edenler bir olmaz. Allah, malları ve canlarıyla cihad edenleri, derece bakımından oturanlara üstün kılmıştır.” Kaynak (Nisa Suresi ayet,95)

3 “(Düşman) topluluğunu takipte gevşeklik göstermeyin! Eğer siz acı çekiyorsanız, sizin acı çektiğiniz gibi onlarda acı çekiyorlar. Halbuki siz, onların ummadıklarını Allah’tan umuyorsanız” (Kaynak Nisa Suresi ayet 104) “Ölürsem Şehidim” diyen bir mü’min. Böyle bir beklentisi olmayan batıl dava mensuplarından daha da cesur olmak zorundadır.

4 “Gerek hafif, gerek ağır olarak savaşa çıkın. Mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda cihad edin. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır” (Tevbe Suresi 41) Sevgili Okurlarım “ Mallarımızla ve canlarımızla “ ifadesi cihadın iki türüne işaret eder. Bir kısım insan vardır ki, mallarını Allah yolunda sarfederler. Bir kısmı da vardır ki, hayatlarını bu yolda feda ederler. “Allah yolunda” denilmesi ise, çok mühim bir kayıttır.

Allah yolunda olmayan bir mücadele “cihad” ismine layık değildir. Cihada ruh kazandıran husus, işte burasıdır. (2) yoksa, Müslümanlardan başkaları da savaşırlar, kendi din ve ideolojilerini yaymaya çalışırlar. Hatta, bu uğurda hayatlarını verirler. Fakat onların bu mücadelesi, Allah katında değer kazanan bir mücadele değildir. Yüce Allah herkesi kendi yolunda mücadele eden kullarından olmamızı nasip etsin 
Amin.