Geçtiğimiz gün yazmış olduğum hikayenin bir benzerine daha şahit olduk , okudukça insan hayretler içinde kalıyor, dinimizin temel öğretilerinden biri, bizim dinimizin dışında yaşayan başka bir milletin yaşamında nasıl temel değer olmuş okuyalım ve ibret alalım.

Hikaye yine Yalova’da yaşanıyor. Bir büyük İsveç firması Yalova’da üretim yapan bir firmadan ürün satın almak için firmanın üretim tesislerine yetkili bir heyet gönderir. Firma sahipleri uzun soluklu büyük bir ticaretin kapısını aralamaya onay verecek ekibin bir dediğini iki etmez . Haftalar hatta birkaç aydır süren inceleme ve görüşmelerde gündeme gelen ayrıntılar karşısında şaşkınlık yaşasalar da anlaşmanın yapılması umudundadırlar. Alım yapacak ekibin firma ilgilileri ile yaptıkları görüşmelerin birinde alım ekibinden biri üretici firmanın sahibine tesislerin içine monte edilmiş ısı pompalarının çalışması hakkında ayrıntılı bilgi almak ister ve sorular sormaya başlar.

Isı pompalarının toprak altında açılan kuyulardan elde ettiği belli sıcaklıktaki suyun kullanılması ile klima sistemlerini çalıştırdıklarını ve bu sistemi kurmak için çok ciddi miktarda yatırım yaptıklarını anlatır.

Karşı taraf ekibi atık suların nereye boşaltıldığını öğrenmek ister. Firma yetkilisi atık suların yaklaşık 500 metre ileride denize bir kanal vasıtası ile deşarj edildiğini söyler. Ekip toplanıp yapılan kanalı takip ederek deniz kıyısında kanalın ucuna ulaşır ve atık suyla beraber kanaldan denize boşalan kumun nereden kanala karıştığını sorarlar. Firma yetkilisi kuyudan çekilen suyla beraber gelen kumun pompalara girmeden ayrıştırılarak kanala aktarıldığını ve atık suyla beraber bu kumun denize aktığını söyler.Kuyudan çıkan suyun tuzlu olduğunu öğrenen alıcılar kısa bir toplantı yapıp üretici firmanın sahibine ‘’ Siz bu açtığınız kuyudan çektiğiniz deniz suyu ile birlikte yer altından toprak ve kumu da yüzeye çekiyorsunuz , kısa vadede olamasa da bir müddet sonra sizin bu çektiğiniz kumun boşalttığı alanlarda çökmeler yaşanacak ve başkalarına ait binalara ve yapılara zarar vereceksiniz siz bu kuyudan su çekmeye son vermezseniz biz sizden ürettiğiniz ürünleri almaktan vaz geçeceğiz ‘’ derler.

Bir dünya yatırımı ,kısa bir süre önce yapıp, ısı pompa sistemi kuran üretici firma yetkilileri şimdi kara kara bu işi nasıl düzelteceklerini düşünüyor.

Bir İsveç firması, İsveç’den binlerce kilometre uzakta, başka bir ülkede üretim yapan bir firmayı, bir takım etik değerlerin uygulaması için nasıl hizaya sokmaya çalışıyor görüyormusunuz. Bizi hiç alakadar etmeyecek bir ayrıntı için ticaretimizden vazgeçmeyi düşünecek olgunlukta bir Türk firması bilen varmı acaba ? Böyle bir firma tanıyan varsa inanın bilmek isterim.

Kendi ticari çıkarlarını umursamadan , hiç tanımadığı üçüncü taraflara, dolaylı yoldan bile olsa zarar verme olasılığı olabilecek bir firma ile ilişki kurmak istemeyen bir felsefeye sahip bir ticari kuruluşun varlığı bana gelecek için umut vermektedir. İnsanlık ve medeniyet ancak böyle yükselebilir.