Çiftlikköy ilçesinde görev yapan muhtarlara ve din görevlilerinin halkla olan iletişim ve diyalog yeteneğinin daha üstlere taşınması için düzenlenen etkili iletişim eğitimi Çiftlikköy Belediyesi Kültür Merkezi Konferans salonunda gerçekleştirildi. Eğitime Yalova Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Selva Şengül katıldı. Burada etkili iletişimin detaylarını aktaran Şengül, "İlişkilerimizin en önemli temeli, nasıl iletişim kurduğumuzdur. Karşımızdaki ister yetkili satıcımız, ister tedarikçimiz, ister müşterimiz, isterse yakın bir arkadaşımız olsun, güven ve olumlu etki yaratmanın yolu doğru iletişimden geçiyor. Bunu sağlamanın ilk adımı ise pozitif iletişimdir. Negatif enerjinin olduğu bir yerde bulunmak istemeyiz, bu yüzden öncelikle konuşurken kendinizi dinlemeye çalışmalı, kendinize dışarıdan bakabilmelisiniz. Bunu yapmanızdaki asıl maksat ise kendinizde görüp, farkına vardığınız negatif yönleri tam tersine yani pozitife çevirmek olmalıdır. Etkili iletişim, asla tesadüf olamaz! Başkaları konuşurken, onları dinlemek yerine, siz ne söylemek istediğinizi mi planlıyorsunuz? İşte bu da iletişiminize zarar verecek en tehlikeli noktalardan biridir. İnsanlar, bunu yaptığınızı bilir; çünkü onların konuşmasına verdiğiniz yanıtlar genellikle uygunsuzdur ve iletişim hızla kopar. Kimse kendisini dinlemeyen birini dinlemez. Bir kişinin konuşması biter bitmez, kendi düşüncelerinizi ezbere söylemek yerine, kişiye biraz önce söyledikleri hakkında soru sorun ve beraberinde insanların konuşmalarını dikkatle dinleyin, göreceksiniz ki onlar da sizinkini daha dikkatli dinleyeceklerdir. Dinleyicinizin yanınızda olmasını sağlamanın bir yolu da, konuşmanıza onun ilgi alanlarını da katmaktır. Bir dahaki sefere, komşunuzla kahve içerken ya da meslektaşınızla bir kafede otururken, o kişinin ilgilendiğini bildiğiniz bir konudan bahsedin. Şayet bir kayak tutkunuysa, kayak yapmak için nereleri tercih ettiğini sorun. Bilgisayar oyunlarına meraklıysa, bir dergide bu konu hakkında okuduğunuz bir makaleden söz edin. İnsanlar, onların yapmaktan hoşlandıkları ve sevdikleri bir şeyle gerçekten ilgilendiğinizde, sizi dinler ve size açılırlar. Dolayısıyla görüşmeniz hiç ummadığınız kadar iyi geçecektir.

Çoğumuzun yaşamında, gerçekten bir şey hakkında konuşma ihtiyacı duyduğumuzda dinleyici rolünü üstlenen biri vardır. Sizin yaşamınızda da böyle biri varsa, bu kişinin ne tür dinleme becerilerine sahip olduğunu düşünün. Düşüncelerinizin sesi olması için neden bu kişiyi seçtiniz? Ona güvenmenizi sağlayan nedir? Siz konuşurken yanınızda olduğunu bilmenizi sağlayan nasıl bir vücut dili sergiliyor? Zor bir şeyi paylaşırken, insanların size öğüt vermeleri yararlı oluyor mu, yoksa yalnızca dinlemelerini ve onların önünde her şeyi yoluna koymanıza izin vermelerini mi tercih edersiniz? Onların sorunlarını çözmeye çalışmadan, insanların acılarına ortak olabilir misiniz? Bir dahaki sefere, biri zor bir şeyi paylaşırken, nasıl dinlediğinizi gözlemleyin; öğüt vermekten ve beylik sözler söylemekten geri durup duramadığınıza bakın" dedi.

İletişimde beden dili %60, Ses tonu %30 ve Kelimeler %10 önem taşır

İletişimde ses tonu ve beden dilinin de büyük önemi olduğuna değinen Şengül, "Bireyler arasındaki görüş ayrılıklarının temelinde bilginin farklı algılanış, yorumlanış ve kullanış biçimlerinin olduğu biliniyor. Beden dili ise bu ayrılıkları en aza indirmenin yollarından sadece biri; ama en etkili olanı.Bazen hareketleriniz gerçek düşüncelerini yansıtmayabilir. Çok ilgilendiğiniz bir konuya ilgisiz gibi görünebilir, yakın hissettiğiniz bir insana soğuk davranabilirsiniz. Beden dilimiz bazen biz istemeden karşı tarafa mesajlar verebilir. Oysa bazı küçük değişikliklerle kendinizi daha iyi ifade edebilir, daha etkili insan ilişkileri kurabilirsiniz. İnsanların yüzüne bakanlar, bakmayanlardan daha çok hoşa gider. İnsanlarla, onları rahatsız etmeyecek ölçüde, ancak mümkün olduğu kadar çok göz teması kurun. Canlı olun, donuk ve ifadesiz gözükmekten kaçının ve mutlaka tebessüm edin" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim