Bahar bütün doğa için bir yenilenme bir tazelenme mevsimidir , doğa en güzel renklerini ve kokularını bahar aylarında sürünüyor, dünyamıza özgü bu güzellikler tanrının biz insanlara bahşettiği en muhteşem lütufdur. Dinimiz açısında da Ramazan ayı özü itibarı ile bu tazelenmeyi sağlayacak bir arınmanın yaşandığı günlerin toplamıdır. İnsanlar bedensel ve ruhsal arınmanın bilincine ve önemine oruç vasıtasıyla ulaşabilir. Bizlere sunulmuş her nimetin önemi ve kıymetini onların yokluğunda yaşanacakların farkındalığı ile daha net anlaşılabilir. İnsanlar yaradılışları itibarı ile ellerinde mevcut olan değerlerin kıymetini her zaman bilemeyebiliyor. Bir şeyi kaybettiğiniz zaman onun ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu daha iyi anlıyorsunuz… Bedensel ve ruhsal sağlığımız biz insanlar için en önemli konudur. Yaradanın bize emanet ettiği bedenimizi ve ruhumuzu sağlıklı tutmak için önce önemsemek sonrada çalışmak lazımdır.

Ama yenilenmeyi ve güzelleşmeyi sağlamak için yılda bir gelen bu özel ayı ve mevsimi beklemeye gerek yok . Doktorlara göre müzik zevkinize ve gönlünüze göre dinlenirse hem sizi yenilemekle kalmıyor , ruhsal bozukluklardan kansere kadar pek çok hastalığı da yenmenize yardımcı olabiliyor.

Sonyıllarda yapılan bir dizi araştırmaya göre müzik, tansiyon bozukluklarından , çeşitli ağrı ve acılara, uyuşturucu alışkanlığına ve ruhsal hastalıklara karşı savaşta önemli bir vasıta olmuş durumda. Biz bu sonuçları yaptığımız bir dizi etkinliklerde bire bir yaşamakta ve gözlemlemekteyiz. Son yıllarda düzenli olarak gittiğimiz dializ merkezlerinde dializ hastaları ile müzik terapi çalışmalarımızda musıki dinletileri bu uzun ve ağrılı tedavi süreçlerinde hastaların yaşamlarını ve morallerini nasıl kolaylaştırdığını görüyoruz.

Bu tür hastalarla çalışan doktor ve sağlık görevlileri müzik terapi seanslarından sonra birkaç gün hasta doktor ilişkilerinde büyük kolaylıklar yaşadığını söylemekteler. Hasta yakınları da hastalarının ev yaşamlarında moral yönünden olumlu etkiler yaşadıklarını söylüyorlar.

Günlük yaşantımızda sağlıklı olanlarımız bile çeşitli sorunlarla baş etmekte zorlanıyor. Gün içinde binbir çeşit sorun karşısında tükeniyor moralmen çöküyoruz. İşte bizleri ayağa kaldıracak mucize ilaç müziktir. Muziğin hiçbir yan etkisi de yoktur. İstediğiniz kadar müzik dinleyin faydasından başka bir zarar vermez. Kaçan neşenizi sevdiğiniz bir şarkı anında yerine getirebilir. Denemesi bedava. İnanmayan canı sıkılınca sevdiği bir müziği dinlesin sonucunu görsün. Müzik ve sanat en güzel ilaçtır.

‘’ BİZİ YARATAN ALLAH , İNSAN EDEN SANATTIR ‘’

Büyük besteci Beathoven diyor ki ; ‘’ Hiç kimse doğayı benim kadar sevemez. Ben, bir ağacı bir insan kadar çok severim. Bu sevgimden 6. Senfoni doğmuştur. ‘’ Dokuzuncu senfoni ile insanlık sevgisinin , kardeşliğin doruklarında dolaşan Beathoven , zaten biri sevilmeden öteki nasıl sevilebilir, demiştir.

Günümüzde doğa düşmanı varlıkların ehlileştirilmesi için müzik ve sanatın gücünden faydalanmak lazım gelecektir. Ruhsal sorunların tedavisi , uyuştucu ile mücadelenin bir yönü de sanatsal çalışmaların yayğınlaştırılması olmalıdır. Zira, sanatan yoksun insanların merhametsiz davranışlarına muhatap olan insanlar ve doğa büyük zarar görmektedir.