Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denizlerin temizliği noktasında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bakanlık denizlerin temizliği noktasında deniz çöpleri ve gemilerden kaynaklı atıklarla mücadelesini sürdürüyor. Bu kapsamda, ülkemiz kıyılarında, 245 adet kıyı tesisinde gemilerden atık alım hizmeti veriliyor. Yeni kurulan ve atık yönetim planlarında revizyon gereken kıyı tesislerinin Yönetmelik hükümlerine uyması amacıyla çalışmalar Bakanlık Merkez ve Taşra Teşkilatı aracılığı ile sürdürülüyor.

2011 yılında ülke genelindeki tüm tesislerde uygulanmaya başlanılan Gemi Atık Takip Sistemi (GATS), gemilerin atıklarını çevrimiçi (online) olarak bildirmesini ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takibi sağlanıyor. Bu sistem ile gemi atıkları pratik bir biçimde tamamen elektronik ortamda takip ediliyor ve daha etkin yönetim sağlanıyor.

Bakanlık, diğer taraftan koy ve körfezlerde dolaşan küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi amacıyla Mavi Kart otomasyon sistemi uygulamasını başlattı. Uygulama kapsamında Antalya ilinde 11 adet, Muğla ilinde 35 adet, İzmir İlinde ise 2 adet olmak üzere toplam 48 noktada Mavi Kart sistemine bilgilerin otomatik olarak aktırılabileceği bilişim alt yapısına sahip atık alım noktaları tesis edildi. 2014 yılı sonu itibari ile tüm kıyı illerimizdeki marinalarda sistemin devreye girmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim