Poligonda çalışma imkanı bulamamasına rağmen küçük yaşlardan beri ilgi duyduğu atıcılıkta kendini geliştiren Külüşlü toplamda aldığı 83 puanla genç erkeklerde Türkiye 4. olmayı başardı.

“Başarısı Milli Takımında Dikkatini Çekti “

Türkiye Şampiyonasında 6'lı finale kalan tek Yalovalı sporcu olan Uğur Külüşlü madalyayı tek plakla kaçırdı. Elde ettiği başarıyla milli takım komitesinin de dikkatini çeken Uğur, milli takım seçmelerine 20. sıradan aday olma hakkı elde etti.

“Küçüklükten Gelen Büyük Aşk “

Atıcılığa küçükken dedesinin yanında başlayan ve babası başta olmak üzere bütün ailesinin desteğini alan ve 13 yaşında Bursa Mustafa Kemal PAşa Avcılık ve Atıcılık İhtisas Kulübü'nde başlayan Uğur, atıcılığı bir sevda olarak gördüğünü ve ferdi olarak sürdürdüğü bu sporu Yalova adını daha da ilerilere taşımak için kullanmak istediğini ifade ediyor.

“Hedefim Türkiye Şampiyonluğu “

Özellikle antreman şartlarının sağlanması durumunda Yalova adını bu spor dalında Türkiye'nin zirvesine taşımak için çaba sarfettiğini belirten Uğur KÜLÜŞLÜ atıcılıkta antreman için poligonun başta gelen ihtiyaçlardan birisi olduğunu belirtti.

Trap Atış Nedir

Uçan hedef atıcılığı, tarihte ilk olarak uçurulan güvercinlere yapılan atışlarla başlamıştır. Pek çok insanın kabullenemeyeceği bu kötü yönteme kısa sürede son verilerek, sportif bir faaliyet olarak sürdürülebilmesi için makinalarla fırlatılan kil plakalara atış yapılmaya başlanmıştır. Kil hedeflere yapılan ilk atışlar trap atıcılığının temelini oluşturmuştur.

Atışlar atıcılardan 15 m. uzaklıktaki bir çukura yerleştirilmiş olan makinalarla fırlatılan plakalara yapılır. Çukur içerisinde her atıcının önünde üç makina bulunur. Bu makinalar sağa, sola ve ortaya plakalar çıkartır. Plakaların uçuş yüksekliği, makinanın 10 m. uzağında en az 1,5 m. en fazla 3,5 m. olmak zorundadır. Plakalar atıcının önündeki mikrofona ses vermesi ile anında çıkar. En fazla 70-75 m. ileriye düşer. 25 atışlık bir seri boyunca her atıcı makinalardan fırlatılan 10 sağ, 10 sol ve 5 orta plakaya atış yapar. Çıkacak plakaların sırası bilgisayar programıyla belirlenir. Atıcı atış öncesi hangi plakanın çıkacağını bilemez. Toplam 5 atış istasyonunda atıcıların 5 tur dolaşması sonucu (25 atış) bir seri tamamlanmış olur.

Trap atıcılığı dünyada olduğu gibi yurdumuzda da çok yaygın olarak yapılan bir spor dalıdır. Bir çok ilde sevilerek yapılmaktadır, hatta bazı köylerde bile tek makine ile yarışmaları düzenlenmektedir. Atıcılar kendi aralarında buna “Çayır Trap’ı” adını vermişlerdir. Sporcu sayısının fazlalığı sayesinde her geçen gün başarılı genç Trap atıcıları yetişmektedir.
Editör: TE Bilişim