Yalova, Çorlu ve İnegöl’de Doğalgaz Dağıtım Hizmeti Verecek Şirketler Belli Oldu Yalova, Çorlu ve İnegöl’de Doğalgaz Dağıtım Hizmeti Verecek Şirketler Belli Oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, 12 Mart 1921 tarihinde gerçekleştirilen oylama ile milli marşımız olarak kabul edilen İstiklal Marşı ve şairi Mehmet Akif Ersoy için anma mesajları paylaşılıyor. Kurtuluş Savaşı’nın en önemli günlerinde kabul edilen marşı Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya unutmadı ve “12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma günü hakkında açıklamada bulundu.
“Ebedileşmiş bir marş”
Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu, Milletin bağımsızlık istek ve azmini dile getiren İstiklal Marşının kabul edilişinin 103.yıl dönümünü için bu eşsiz eseri Türk milletine armağan eden Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle andığını vurgulayan Vali Dr. Kaya, “istiklal ruhumuzun ebedileştiği istiklal marşımızın milletimiz var oldukça okunmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi. Marşın, istiklale susamış bir milletin, bizzat cephede bedelini ödeyerek ve cesurca emperyalizme karşı durarak, “bu topraklar ve bu vatan bizimdir” iradesinin mısralara dökülmüş somut hali olduğunu belirten Dr. Vali Kaya, “İstiklal Marşı bu toplumun milli mutabakat metnidir. Merhum Mehmed Akif Ersoy’un Türk milletinin milli manevi tüm değerlerini açık biçimde işlediği bir metin olarak İstiklal Marşı sadece kurtuluş mücadelesi dönemi şartlarının ruhunu değil aynı zamanda gelecek nesillerin, vatan, bayrak, devlet ve manevi değerler söz konusu olduğunda nerede durması gerektiğini işaret eden, ebedileşmiş bir marştır. Marş yazılması teklifi kendisine götürüldüğünde, “ben bu metni milletimize ve kahraman ordumuza” hediye ettim diyerek büyük bir alicenaplık gösteren merhum Mehmed Akif Ersoy, özellikle genç nesillere çok önemli bir işaret fişeği ve yol haritası bırakmıştır. Merhum Akif, istiklal Marşının hemen başında genç nesillere “Korkma!” şeklinde hitap ederek milletin inanç ve azminin her türlü korkunun ve yılgınlığın üzerinde olduğunu ifade etmiştir. İstiklal Marşının ilerleyen kısımlarında “medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar” ifadesini kullanırken de Anadolu topraklarına haince işgale gelen ve milletin varlığına kast eden batılı emperyalistlerin artık insanlığa yeni bir medeniyet ufku üretemeyeceğini, büyük Türk milletinin kendi inanç ve kültür dünyasında ürettiği değerlerin bütün dünyaya bir medeniyet ufku ve vizyonu sunacağını teyit altına almıştır” ifadelerini kullandı.
“Metin titizlikle incelenmeli”
Marştaki, “Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” ifadelerini hatırlatan Dr. Hülya Kaya, “Türk milletinin geleceğe ancak inançlarına, milli ve manevi değerlerine yaslanarak ayakta durabileceğinin işaretlerini kayıt altına almıştır.  İstiklal Marşımız, resmî törenlerimizde yalnızca iki kıtasını okumakla anlaşılabileceğimiz bir metin değildir. Marşın on kıtasının tamamı özellikle gençlerimiz tarafından dikkatlice okunmalı, merhum Mehmed Akif’in metne yüklediği o büyük mana alemi titiz bir yaklaşımla incelenmelidir. Bu topraklara mahsus değerlerin büyük bir ihtimamla işlendiği İstiklal Marşımız belki de yüzlerce tarih ve düşünce kitabının özü konumundadır. Bu noktada özellikle genç kardeşlerimize İstiklal Marşımızı büyük bir titizlikle baştan sona okumalarını tavsiye ediyorum. Orada dedelerinin hangi şartlarda bu vatanı bizlere emanet ettiğini, bu büyük milletin hangi mücadeleler içinden geçerek bugünlere geldiğini, emperyalistlerin Türkiye üzerindeki emellerinin hiçbir zaman sona ermeyeceğini, mili ve manevi değerlerimizin bizleri bir arada tutan yegâne tutkal olduğunu yakinen idrak edeceklerdir. Bu duygu ve düşüncelerle; İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif Ersoy’u, İstiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi. 

Editör: Arda Yavuz