Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların en büyük yatırım araçlarından biri olan altın ile ilgili son durum vatandaşların ilgisini çekmeye devam ediyor. Her geçen yıl değeri artan altının piyasası anlık olarak değişim gösteriyor ve en güvenilir yatırım araçlarından biri olmayı sürdürüyor. Altın piyasası ile ilgili bilgi öğrenebilmek amacıyla Yalova Kuyumcular Derneği(YAKUD) Başkanı Hüseyin Cihangir Gemici ile özel bir görüşme gerçekleştirdik. Başkan Gemici, altın piyasasındaki farklılıklardan Dolar-Türk Lirası’nın altın ile arasındaki ilişkisine ve gram altının sene sonundaki tahmini fiyatına kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Ons fiyatı ve TL-Dolar kuru altını etkiliyor”

Konuşmasına altın fiyatlarının ilden ile çok fazla bir değişiklik göstermediğini söyleyerek başlayan Başkan Gemici, “Minik farklılıklar olur ve onun da çok nedeni vardır. Mesela İstanbul Kapalıçarşı’ya olan yakınlık ve uzaklık bile etki eder. Ancak iki kere iki genelde her yerde dört eder. Çok büyük oynamalar olmaz” dedi. Altının piyasadaki fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili süreç hakkında bilgi veren Başkan Gemici, “Piyasadaki fiyatların belirlenmesinde birinci olarak Dünya Altın Borsası’ndaki altının ons fiyatıyla çok alakalı durum. İkinci sacayağı da Dolar-TL kuru… Bu ikisi altının fiyatının direkt olarak etkileyen bir unsur. Ons dediğimiz şey 31,10 gram altının dolarla fiyatıdır” ifadelerini kullandı. Altının dolar kuru ve ons fiyatı ile ilgili etkisine açıklık getiren Başkan Gemici, “Eğer ons sabit kalır da dolar yükselirse altın yükseliyor. Dolar sabit kalıp ons yükselirse altın yine yükseliyor. İkisi birden yükselirse altın çok daha hızlı yükseliyor” şeklinde konuştu.

Yalova Kuyumcular Dernek Baskan Yakud Altin Piyasa Dolar Euro Turk Lirasi (2)“Altın, Dolar artışından 2 kat daha fazla artmış”

Başkan Kendir; Ekmek Bulamıyorsan Anayasa Ye! Başkan Kendir; Ekmek Bulamıyorsan Anayasa Ye!

Altının neden en büyük yatırım araçlarından biri olduğu konusuna açıklık getiren Başkan Gemici, “Dolar, Euro ve başka param birimleri, devletin matbaalarından basılan kağıt parçalarıdır. Gerçek bir anlamda karşılıkları yoktur. İsteyen devlet istediği kadar parasını basar. Hatta bazen temayülleri de çiğneyebiliyorlar. Mesela Türkiye Cumhuriyeti Devleti de istediği kadar para basabilir. Ama altın capcanlı… Hiçbir matbaada ve atölyede üretilmeyen direkt topraktan çıkan bir maden. Dünyada çeşitli yerlerde ve yüzlerce sektörde kullanılan bir maden. Bunu değerli kılan şey de topraktan çıkması, çıkarmasının da çok maliyetli olması ve hiç kimsenin de altın basma makinesinin olmaması…” dedi. 5 yıl öndeki dolar ve altın piyasası hakkında bilgi veren Başkan Gemici, “Dolar yanlış hatırlamıyorsam 6 lira civarlarındaydı ve altının gramı ise 240 lira civarlarındaydı. Bugüne geldiğimiz zaman Dolar 32 lira ve 5,5 kat artmış. Altına baktığımız zaman 2470 lira olmuş ve 11 kat artmış. Yani altın, Doların artışından 2 kat daha artmış. Ne zamana bakarsanız bakın altın, Dolar ve Euro’dan da çok artmıştır. Daha iyi ve güvenilir bir yatırım aracıdır. Bütün dünyadaki devletler de rezervlerinde altın bulundurmak isterler. En güvenli yatırım aracı denmesinin en büyük sebepleri bu anlattığım şeyler. Bir savaş çıkar ve o ülkedeki para birimi neredeyse yok olur ama elinize altın varsa istediğinizi yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“Yılsonu 3 bin lira olmasını bekliyoruz”

Altın fiyatlarının son haftalardaki trend hakkında konuşan Bakan Gemici, “İsrail ve İran gerginliği yüzünden iki üç hafta altın fiyatlarında çok hızlı bir yükseliş oldu. Sonra bu gerginlik yavaş yavaş söndü ve piyasa normalleşti. Şu an da yaşadığımız fiyatlardaki düşüş tamamen bundan dolayı. Altın bir geri yapar ama iki ileri de yapar ve gördüğü noktayı da hiçbir zaman unutmaz. Dediğim gibi hangi zaman dilimine bakarsanız bunu görürsünüz” şeklinde konuştu. Doğru bilinen bir yanlış hakkında önemli bir bilgi veren Başkan Gemici, “Altındaki yükselişi herkes yaz mevsimindeki düğünlere bağlıyorlar ama bunun hiçbir alakası yok. Dünya Altın Borsası’ndaki arz ve talebe bağlı olarak yani iç ve dış piyasalardaki talebe göre değişir. Mesela Hindistan’ın düğün sezonunda dünyadaki altın tüketiminin %5’i tek başına karşılanıyor. Biz sonuçta Hindistan değiliz. Türkiye’deki düğün zamanında tüketilen altının konuyla hiçbir alakası yok. Ortadoğu’da yaprak kıpırdasa altın fiyatları çok hareketli olur. Özellikle savaş ve gerginlik durumları alına çok etki eder” dedi. Yılsonu gram altın fiyatı hakkında YAKUD’un beklentilerini açıklayan Başkan Gemici, “Son iki yıldır çok değişik bir piyasa koşulları hakim… Ülke olarak enflasyon denizine düştük. Bu yüzden son iki seneye bakarsanız her şeyin fiyatı 3-4 kat arttı. Altın bu yükselişe rağmen o kadar artmadı. Ben altının kutsal yürüyüşüne yeni başladığını düşünüyorum. Yılsonunda da TL-Gram fiyatına bakarsak 3 bin lira civarlarına geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir-Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz