Bu kapsamda ülkemizde1996 yılında yürürlüğe girmiş olan 4207 sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun”  çalışanların ve halkımızın dumansız hava solunum hakkını teslim etmek üzere yani istemsiz sigara dumanının zararlı etkilerinden korunmak için hazırlanmıştır’dedi.  Dedecan yaptığı yazılı basın açıklamasında sözlerine şöyle devam etti.

 

“Tıbbi ve bilimsel araştırmalar, pasif içiciliğin kalp krizi, akciğer kanseri, astım krizi, çocukluktaki solunum yolu hastalıkları, ani bebek ölümleri ve akciğer yetmezliği gibi ölümcül hastalıklara yakalanma tehlikesini arttırdığını göstermektedir.

Ayrıca, bilimsel araştırmalara göre ortamın, çok güçlü klimalarla bile havalandırılması kapalı alanlarda pasif solumanın sağlığa zararlarını önlememektedir. İşte bu zorunluluklar nedeni ile Dumansız Hava Sahaları oluşturuldu.

Ülkemiz, 19 Temmuz 2009 itibarıyla tütün kontrolüne yönelik en kapsamlı yasayı çıkartarak bu alanda Dünyadaki 6. Avrupa’ da ki 3. Ülke konumuna gelmiştir.

Bu yasa ile yüz binlerce kişinin sağlığının korunması, kapalı alanların herkesin rahatlıkla çalışabileceği ve ziyaret edebileceği Dumansız Hava Sahaları olması amaçlanmaktadır.   

 20.07.2009 tarihinden itibaren 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Kanunu kapsamında kurumumuz tarafından ilimizde bu güne kadar 6638 işletme denetlenmiş olup kanuna uymayanların haklarında uyarı ve cezai işlemler gerçekleştirilmiştir.

27 Haziran 2012 tarihinde Sayın Vali Yardımcısı Atilla Selami ABBAN, Halk Sağlığı Müdürü  Dr. İbrahim DEDECAN ve Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Hakan ERSİN ve İl Denetim Ekiplerimiz tarafından 15 iş yerinde yapılan denetimlerde işletmelerin "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun" hükümlerine uyduğu tespit edilmiştir. Kanun hükümlerine uygun davranmayan işletmelere uyarı ve cezai işlemler uygulanacaktır.

Dumansız Hava Sahaları oluşturulması amacıyla yapılan denetimler büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda denetim ekipleri rutin denetimler yaparak kapalı alanlarda sigara tüketiminin önlenmesi amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, özel hukuk kişilerine ait işletmeleri, kamu ve özel toplu taşıma araçlarını, tütün ürünlerinin satışı ile ilgili düzenlemeler konusunda da denetimler yapmaktadır.

 

 

Editör: TE Bilişim