Yalova Ticaret ve Sanayi Odası 01.01.1968 tarihinde İstanbul Ticaret Odasından nakil edilen 122 üye ile Yalova Ticaret Odası unvanı ile kuruldu.

Odanın ilk Meclis Başkanı Enver Üstün, Yönetim Kurulu Başkanı Mümtaz Biner’dir. 1995 yılında Yalova’nın il olması ile Yalova Ticaret Odası statüsü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı oluru ile Yalova Ticaret ve Sanayi Odasına dönüştürülmüştür. Yalova merkez ilçe ile 5 ilçesi Yalova Ticaret ve Sanayi Odasının çalışma alanı içerisindedir. YTSO’da kayıtlı üye sayısı 4709 olup (31.12.2017) olup, meslek grubu sayısı 13’tür.

Şimdi, bugün oda meclisi kimlerden oluşuyor; Muhammet Sarıoğlu, Süleyman Selami Doğancı, Abdurrahman Tutuğ, Ercan Özel, Cemil Demiryürek, Sercan Şık, Galip Atik , Ertuğrul Evci, Kenan Engin, Murat Yürektürk, Serkan Temel , Tamer Yazıcı, Ünal Yıldız, Abubekir Yılmaz , Adem Gülsün , Ahmet Dündar, Emir Ömer Akdemir, Ertan Gak, Güney Kartal , Hakan Gençer, Köksal Ketenci, Metin Soysal, Mustafa Dağ , Mustafa Ümit Gülsüm, Nihat Tümer, Nusret Karaalioğlu, Özgür Teztüter , Özkan Şenel, Rahmi Üstel, Sefer Karaot, Selahattin Yıldız, Şenol Sezer, Taner Yaman , Turhan Soysal , Tülay Güven, Yakup Erdinç, Taner Eriş.

Yönetim Kurulu mu?

Cemil Demiryürek , Sercan Şık , Galip Atik , Ertuğrul Evci , Kenan Engin , Murat Yürektürk , Serkan Temel , Ünal Yıldız , Tamer Yazıcı .

Bu bilgiler YTSO’nun güncel sitesinden alınmıştır. Herkes YTSO sitesine girip bunları görebilir. Bana diyeceksiniz ki, Yalova’da şu kadar üye var? Şu kadar meslek grubu var? Ben bilmem, siteye girin, görün, konuşalım. Ben dikkatlerinizi başka noktaya çekeceğim. Bu odayı 1968 yılında kuran 122 üyeyi boş verin de Enver Üstün’ü, Mümtaz Biner’i şu andaki yöneticilerden kaç kişi tanıyor?

O insanlar kimlerdi?

O insanlar Yalova’da ne iş yaparlardı?

O insanlar böyle bir organizasyonu nasıl yapıp, Yalova’ya bu odayı kazandırmışlar?

Hangi şartlarda, neye kime güvenerek bu odayı kurmuşlar?

Ya da neyi amaçlamışlar?

Bu insanlar Yalova’ya neler vermişler?

Yalova ticaretine nasıl bir etkileri varmış?

Yalova sosyal yaşamında neler yapmışlar?

Şimdi sen ne anlatıyorsun? Yalova o Yalova değil sözleri kulaklarımda çınlıyor. Haklısınız.

Yalova o günlerin Yalova’sı değil. İşte en önemli nokta burası. Şu anda bu kurumun yönetimindekilerde bunu bilmiyor. Kimse kusura bakmasın. YTSO önce tarihçesini güncellesin sonra bu odanın kuruluşundan yakın zamana kadar neler yaşanmış, bunları incelesinler. Bu oda, Yalova’nın en değerli en güçlü, en büyük STK’sıdır.

Gelelim, yavaş yavaş yürüyelim. Özellikle son dönemlerde bu güzel oda, siyasete girecek insanların basamağı haline getirildi. Kimin siyaseten bir gelecek düşüncesi varsa bu odaya hakim olmaya çalıştı. İsimleri yazmak istemiyorum. Hepimizin hatırlayacağı günlere gidin, bir düşünün. Kimler nerelere geldi, kimler nerelerde?

Bu düşünce son dönemlerde öylesine ayağa düştü ki, bu güzide kurumumuzu yıpratmamak için yazmıyorum.

Tekrar yazıyorum YTSO, Yalova’nın en önemli STK’sıdır.

Burayı, benim olsun, benim insanlarım, benim yandaşlarım olsun demek Yalova’ya ihanettir. Yalova eski Yalova değil. Amma bu odayı kuran insanların kalitesi ile bugünü karşılaştırmayı da sizlere bırakıyorum.

İsim yazmak istemiyorum. Ama yakın zamanda YTSO seçimlerinde yaşananları çok iyi bildiğim için yazmak zorundayım.

Sevgili Lütfullah Akıncı’dan sonra bu oda da farklı şeyler olmaya başladı. O doğruydu, bu yanlıştıya girmiyorum. Konu çok uzar bildiklerimde vardır.

Bu güzide odamızda bir koltuk kavgası başladı. Neden, nasıl onları da Yalova’yı sevenler değerlendirsin.

Dikkat etmeye çalıştığım nokta şurası. YTSO’nun yakın geçmişine bakın, bu odayı siyasi olarak kullananlar nerelerde?

Geldik mi şu döneme! Son seçimde Tahsin Becan’ın yaptığı organizasyonlar, görüşmeler, koltuk ve makam anlaşmaları sayesinde şu anki yönetim oluştu.

Detaylar beni ilgilendirmiyor. Beni YTSO’nun kurumsal kimliği ilgilendiriyor. Son seçimde, birilerinin yönlendirmesi, birilerinin ağabey arkasına sığınıp seçim organizasyonunda yer alması ve bazı koltukları yakalaması bana göre yakışık olmamıştır.

Böyle olmadığı, yakışmadığı da son günlerde ortaya çıkmıştır. Olayları anlatmak detaylara girmek işim değil. Derdim, kurumun toparlanıp Yalova’ya yakışır hale gelmesidir.

Benim görüşüm,

Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Başkanının masaya vurmasıdır. Yalova’da sanayiyi bilmeyen, turizmi bilmeyen, kişilerin ayranını kabartmayın.

Yakışmıyor.

YTSO eğitim yeri değil, YTSO, Yalova’nın geleceğine yön verecek bir kurumdur.

Dilerim ki bana ikinci yazıyı yazdırmazsınız, siz güçlü olursanız, Yalova güçlü olur, unutmayın.