Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı en büyük problemlerden biri olan ekonomik sıkıntılardan en fazla emekliler nasibini aldı. Alım gücünün düşmesi bir yana geçen yıllar içerisinde emeklilerin aldığı maaş asgari ücretin altına düşerken, vatandaşlar emekli olsalar bile hayatlarını idame ettirebilmek için çalışmak zorunda kaldı. Bu konu 31 Mart Pazar günü gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimleri sürecine de damgasını vurdu ve AK Parti’nin kurulduğu andan bu yana ilk defa 2. parti konumuna düşmesinin temel sebeplerinden birinin bu olduğu yorumları yapıldı.

Seçim süreci boyunca bu konunun gündemden düşmemesi için çaba sarf eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel el yükseltmeye karar verdi. Geçtiğimiz haftalardaki bir grup toplantısında bu konuyu tekrar dile getiren Özel, 26 Mayıs Pazar günü Ankara’nın Tandoğan Meydanı’nda ‘Onurlu Yaşam, Hakça Paylaşım’ sloganıyla “Büyük Emekli Mitingi” düzenleyeceklerini açıklamıştı.

“Büyük emekli mitingine davet ediyorum”

CHP Genel Başkanı Özel, partisinin Grup Toplantısı’nda konuya ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı; “Yüksek enflasyon 4 ayda maaşları eritip kuşa çevirdi. Dar gelirlinin, emeklinin, asgari ücretlinin enflasyonu körüklediği zannı temelsiz bir zandır. Bir hedef saptırmadır, kemeri hep yoksullara sıktırmaktır. Yılbaşında 17 bin 2 lira olan asgari ücret şu ana kadar TÜİK verilerine göre, ne demek TÜİK? Tayyip’i üzmeyen istatistik kurumu. TÜİK verilerine göre yüzde 18 yıprandı. 3 bin 182 lirası buhar oldu. Emekli maaşı 1 Ocak’taki 10 bin lira, 1872 lira kaybetti. Yani bugünkü 10 bin lira o günkü 8 bin 200 lira oldu. Artık eğer enflasyon düzeltmesi yapılsa asgari ücretin bugün 21 bin 800 lira olması lazım. Ama birileri enflasyon düzeltmesi yapmamaktan, emeklinin durumunu iyileştirmemekten çünkü para bulamamaktan şikayet ediyorlar. Bahane ediyorlar. Emeklinin sesini duymuyorlar. Biz bütün bir kampanya boyunca emeklilere dedik ki bizimle olun. Yanımızda olun. Sesinizi duyuracağız. Koştular geldiler. Rize’de de geldiler, Antalya, Tekirdağ, Türkiye’nin dört bir yanında, Kilis’te de bizimle oldular. Gaziantep’te de. Ankara’da da toplandılar. İzmir’in Menderes’inde de. Şimdi o emeklileri unutmuş değiliz. Şimdi onlarla birlikte olma zamanıdır. Şimdi CHP olarak bütün emeklileri ve onlara destek vermek isteyen herkesi 26 Mayıs Pazar günü Ankara’daki büyük emekli mitingine davet ediyorum. Örgütlerimizle orada olacağız. Emeklilerin yanında olacağız. Emeklilere söz verdik. Onlar yıllarca bu memlekete hizmet ettiler. Alın teri döktüler. Göz nuru döktüler. Dirsek çürüttüler. Nasırlı elleri ile hizmet ettiler. Şimdi onları unutamayız. Herkes bir gün emekli olacak. Emeklinin hakkını CHP alacak. Bu arada Mehmet Şimşek, yüksek enflasyon ile maaşları kemirterek, alım gücünü düşürterek, harcamaları kısıp, tüketimi düşürüp, enflasyonu düşürecek bir yöntem arıyor. Krize tuhaf yöntemlerle çare arıyor. Bir zamanlar biz IMF’yi bitirdik, IMF programlarını sonlandırdık, Stanby’ı bıraktık diyenler şimdi görünmez IMF programı, IMF’nın yap dediklerinin hepsini vatandaşa kendi kendilerine yapıyorlar. Güya IMF yok, hayaleti var. IMF’nin hayaleti dolaşıyor. Program Mehmet Şimşek’in gulyabani programıdır. Ey Mehmet Şimşek. IMF’nin hayaleti hep emekçinin penceresinde dolanıyor. Hep işçinin kapısına dayanıyor. Hep yoksula görünüyor. Şu gulyabaniyi biraz da zenginlere götür be kardeşim.”

Becan; Bu Eksiklik Yalova Adına Çözülmeli! Becan; Bu Eksiklik Yalova Adına Çözülmeli!

CHP İl ve İlçe Teşkilatları Katılacak

Özel’in çağrısının ardından mitinge çok geniş bir katılım olacağı konuşuluyor. CHP’nin 81 ildeki İl ve İlçe Teşkilatları, Genel Başkanları’nın çağrısına uyarak Tandoğan Meydanı’nı doldurmayı amaçlıyor. Bu kapsamda CHP Yalova İl ve İlçe Teşkilatları 26 Mayıs Pazar günü saat 14:00’da düzenlenecek mitinge katılacaklarını açıklarken, gelmek isteyen CHP üyelerinin ve Yalovalıların bulundukları İl ve İlçe Başkanlıklarına başvurabileceklerini kamuoyuna duyurdu.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz