Yalova eski Belediye Başkanı olan ve Yalova Gazetesi’nin köşe yazarlarından Yakup Bilgin Koçal, resmi sosyal medya hesabından güncel olan ve olmayan birçok konuya parmak basarak kişisel fikirlerini belirtmeye devam ediyor. Koçal son olarak Yalova’da olumsuz olarak adlandırılan durumların “il olmasından kaynaklı olduğu” söylemlerine karşı çıkarak bu konudaki düşüncelerini paylaştı.

“Yalova, kapitalizmin dolaysız saldırısıyla karşı karşıya kaldı”

Son zamanlarda Yalova’nın hızlı büyümesinin ve bir takım olumsuzlukların sebebinin ‘İl’ olmasından kaynaklandığı yorumlarını gördüğünü belirten Koçal, “Zamanında düzeltilmezse bu kanaatin bir ezbere dönüşme riski olduğunu bildiğimden dolayı bu konuyu dile getirmek istedim. Yalova, son yirmi yılda hızlı büyüyen, çok çeşitli göçe muhatap olan ve şehir olarak ilk defa kapitalizmin dolaysız saldırısıyla karşı karşıya kalan bir mekândır. Kapitalizmin saldırısı, sermayenin yüksek kârın sürekliliğine ulaşması amacıyla arsa rantı ile birlikte halkın borçlandırılarak konut piyasasına pazar olmasının sağlanması anlamındadır. Şimdi konumuz farklı olduğu için kapitalizmin saldırısının ne olduğunu başka zaman detaylandırırım. Ama böyle bir durumla karşı karşıya olduğumuz bir gerçektir. Ve netice olarak Yalova son yıllarda en çok nüfus artışının yaşandığı şehirlerin başında gelmektedir” dedi.

“Yalova il olmasaydı da hızlı büyüyecek bir şehirdi”

Bütün bunların sebebinin Yalova’nın 1995 yılında il olmasından bağımsız olduğunu vurgulayan Koçal, “Yeni il olan birçok şehirde bu hızlı nüfus artışı yaşanmamaktadır. Çok basit iki soruya verilecek cevap aydınlatıcı olacaktır. İl olmasına rağmen nüfusu azalan şehirler ne anlama gelmektedir? İlçe hatta belde olup da nüfusu hızlı artan hatta nüfusu Yalova’nın çok üstüne çıkan şehirlerin varlığı ne ifade etmektedir? Ülkenin sosyo-ekonomik gelişimi, Yalova’nın coğrafi konumu ve doğal güzelliğinin birbirlerini tetikleyen diyalektik bir etkileşim içinde olmasıyla kapitalizmin saldırısı için uygun ortam hazırlaması, esas sebebi oluşturmaktadır. Yalova il olmasaydı da hızlı büyüyecek bir şehirdi. Sermayenin gücü ve saldırısı karşısında ihtiyaç duyulan şey kontrolü elden kaçırmadan denge ve denetlemenin yapılmasıdır. Bunu yapacak olan seçilmiş ve atanmış kamu görevlileridir. İl olmak bu imkânı çoğaltmıştır ve Yalova’nın kamusal frenler sayesinde hiç olmazsa bazı olası sıkıntıları erteleme şansı bulması bir şanstır” ifadelerini kullandı.

Şikâyet edilmesi gereken hususun kamunun vazifesini hakkıyla yapmaması veya yapamaması durumu olduğunu söyleyen Koçal, il olmanın hızlı değişim ve dönüşüm sürecinde ‘iyi ki’ denilebilecek bir karar olduğunu belirterek bu konuda farklı bir pozisyon aldı.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Başkan Erbul; Karar Yeniden Değerlendirilerek Kaldırılmalı Başkan Erbul; Karar Yeniden Değerlendirilerek Kaldırılmalı

Editör: Arda Yavuz