Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, kapalı ortamlarda yapılan bitkisel üretimin kayıt altına alınmasını amaçlayan ‘Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, yaptığı açıklamada, yönetmelik ile seralar, dikey tarım tesisleri ve mantar tesisleri gibi çiftçilerin üretim yaptığı, kısmen ya da tamamen kontrol edilebilir kapalı alanlarda gerçekleştirilen tüm bitkisel üretimin, taahhütname ile mülkiyetine veya yapıldığı yere bakılmaksızın coğrafi koordinatlarıyla kimliklendirilerek kayıt altına alınacağını bildirdi. Sadece ışık geçirebilen örtü altı yetiştiricilik modeline özel 2014 yılında yürürlüğe giren ‘Örtüaltı Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin de yeni düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlükten kaldırıldığını belirten Parıldar, “Yeni yönetmeliğimizle mevcut potansiyelimizi ve bölgesel dağılımı en doğru şekilde tespit ederek üretim planlaması yapabileceğimiz gibi iç ve dış pazar hedeflerimiz doğrultusunda, lojistik faaliyetlerde dahil olmak üzere karbon ayak izimizi azaltıcı yeni üretim alanları oluşturabileceğiz. Tüm üreticilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

“Esnaf Bu Yükün Altından Kalkamaz” “Esnaf Bu Yükün Altından Kalkamaz”

Yalova Il Tarim Orman Mudur Dekar Uretim Kayit Resmi Gazete (2)Yalova’da 4 Bin 066 Dekar Alanda Örtü Altı Üretim Yapılıyor’

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova’da 4 bin 066 dekar alanda örtü altı sebze üretimi yapıldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl sera örtüsü yenileme projesinin de hayata geçirildiğini söyleyen Parıldar, Yalova’da örtü altı üretimin yaygınlaştığını ifade etti. Parıldar, “Geçtiğimiz yıl 3 Nisan tarihinde 1. etap çerçevesinde 223 üreticiye yaklaşık 360 dekarlık alanda sera naylonu yenilemesi yapmak üzere 112 ton sera naylonu dağıtımı yapılmıştı. 2. etapta 79 üreticiye 68 dekarlık alanda 20 ton sera naylonu dağıtıldı. Toplamda 302 üreticiye 132 ton sera naylonu dağıttık. Yalova’da 428 da alanda sera naylonu yenilendi. İlimizde örtü altı üretim kapasitesi gün geçtikçe artıyor. Bakanlığımızın katkıları ile de örtü altı üretim kayıt altına alınacak. Bu sayede karbon ayak izi azaltıcı yeni üretim alanları çoğalmış olacak” dedi.

Editör: Arda Yavuz