Yolu kullananlara yol ve çevresinin genel karakteristikleri hakkında gerekli görülen uyarı ve önerilerin yazı ve semboller halinde mesajlarla aktarılmasını sağlarlar, nizami şekilde kullanıldıkları takdirde “TARAFİK İŞARET LEVHALARI” karayolu güvenliğine büyük ölçüde katkı sağlarlar.

1.Tehlike uyarı işaretleri  ( T Grubu )

2.Trafik tanzim işaretleri ( TT Grubu )

3.Trafik bilgi işaretleri ( B Grubu )

4. Duraklama ve park etme işaret levhaları  ( P Grubu )

5. Otoyol işaretleri ( O Grubu )

6.Yapım bakım ve onarım işaretleri ( YB Grubu )

7. Paneller  ( PL Grubu )

 

Trafik levhaları, sürücü ve yayalara uymaları gereken kuralları simgeler yoluyla anlatır. Yeterli miktarda kullanılması gerekmektedir. Kolay görünür bir biçim de yerleştirilmesi, tercihen omega direk kullanılması tavsiye edilmektedir. Trafik kazalarında, kazanın meydana geldiği yerde yeterli ve doğru trafik levhasının bulunup bulunmadığının da soruşturma konusu olduğuna dikkat etmek gerekir. Trafik işaretlerinin manalarını bilmek ve uygulamak sürücü ve yayaları kazalara karşı korur.

Trafik levhaları belirli şekil ve boyutlarda 2 mm. Galvaniz Sac’dan imal edilir. Uzun seneler boyunca zorlu hava şartlarına karşı dayanır ve renkleri solmaz. Ultra  Viyole  ışınlarına karşı dayanıklıdır. Reflektif özelliği sayesinde karanlıkta kolay bir şekil de fark edilir. Kazaları azalmasını sağlar. Gündüz ve gece yol güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olur. 

YOL VER LEVHASI

 TRAFİKTE EN ÇOK TARTIŞMAYA VE KAZALARA SEBEP OLAN  TRAFİK LEVHALARINDAN BİRİSİ DE “YOL VER “LAVHASIDIR.

 SRC kursunda öğretmen olarak tespit edebildiğim kadarıyla, maalesef sürücülerin yüzde doksanının,  bu trafik işaret levhasından bihaber olarak yıllarca araç sürdükleri ortaya çıkmıştır.

Doğru cevabı ne yazık ki bir veya iki kişi verebilmiştir.

Yol Ver Levhası: Ana yol ve tali yol kavşaklarında, tali yoldan kavşağa gelmekte olan sürücülerin uygun olmadığı durumlarda kavşakta durmadan, ( Gerektiğinde yavaşlayıp hız keserek veya durarak)  ana yolda gitmekte olan araçlara yol vermesi gerektiğini belirtir.

AYKIRI DAVRANANLARA;   O YIL BELİRTİLEN PARA CEZASI  VERİLİR  (2016 İÇİN  92 TL. )  VE  20  CEZA PUANI KESİLİR.

 

Hoşça ve sağlıcakla kalınız !...                                              13 Haziran 2016

Not : Görüş ve önerilerinizi bekliyorum!...