Ülkemizin yakıcı gerçeklerinden olan deprem ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 1-7 Mart tarihleri arasında Deprem Haftası olarak kutlamalar gerçekleştiriliyor ve açıklamalar yapılıyor. Bu minvalde son açıklamayı Jeoloji Mühendisi olan İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir yaptı.

“Belediyelerin adım attığına şahit olamıyoruz”

Deprem haftası kapsamında ülkede her yıl 1-7 Mart arasında farkındalık amaçlı çeşitli etkinlikler düzenlendiğini, son dönemlerde yaşanan büyük depremler nedeniyle sadece 1 hafta değil 365 gün deprem bilinci ile yaşamak zorunda olduğumuzu vurgulayan İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir, “Deprem öncesi ve sonrası tedbirlere gelince ise ne kadar hazırlıklı olduğumuz konusu tartışmaya bile kapalıdır. Açıkça hazır olmadığımız herkesçe bilinmektedir. Özellikle Marmara bölgesinde, 17 Ağustos depremini yaşamış ve zayıf zeminler üzerinde bulunan yapıların varlığı ve sayısı endişe verici boyutlardadır. Daha geçtiğimiz yıl 6 Şubat Maraş depremlerinden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yayınladığı ‘’10 Maddede Deprem Bölgesini Yeniden İhya ve İnşa Süreci’’  kapsamında açıklananlar ile ilgili Belediyelerimizce bir adım atıldığına maalesef şahit olamıyoruz” dedi.

“Cumhurbaşkanı tarafından halka söylenenler kendi belediyelerince dikkate alınmıyor”

Birkaç önemli başlığa dikkat çektiğini belirten Başkan Kendir, “Zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan Mikrobölgeleme etüt raporları, sağlam zemin için sıvılaşmanın olmayacağı yerlerin belirlenmesi, dirençli şehirler için ovadan dağlara doğru yerleşim modeli üzerinde durulması, eski yerleşim bölgelerinde zemin incelemelerine göre imar kısıtlaması, bina yoğunluğunda azaltım vb. hususlar bizzat Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından halka deklare edilmesine karşın hükümet ile aynı olan belediyelerce de dikkate alınmıyor olması işin vahametini gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı.

“Depreme hazır olmadığımız gerçeğiyle yüzleşiyoruz”

Deprem sonrasında toplanma alanlarının kağıt üzerinde kalmakta olduğunu ve ihtiyaçları karşılayacak altyapıya sahip olmadığını açıklayan Başkan Kendir, “Arama kurtarma derneklerimizin imkanları kısıtlı ve donanımları ise güncel değildir. AFAD’ın ise belirli bir seviyede olması en azından sevindirici taraflarındandır. Olası bir Marmara depreminde İstanbul ve çevre illerde meydana gelebilecek hasarın büyüklüğü düşünüldüğünde Yalova’nın kendi derdine derman olabilecek durumda olması gerekiyor. Bu nedenle de ivedilikle bütün Yalova halkının acil olarak afet gönüllüsü olması ve eğitimden geçmesi zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Konuyu toparlayacak olursak bu deprem haftasında da hazır olmadığımız gerçeği ile yüzleşiyoruz. Ülkemizde bugüne kadar depremlerde hayatını kaybeden canlarımıza rahmet, ailelerine sabır ve yaralılarımıza da şifa diliyoruz” şeklinde konuştu.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkililerinden Bonsai Müzesi’ne Ziyaret Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkililerinden Bonsai Müzesi’ne Ziyaret

Editör: Arda Yavuz