Yalova İl Genel Meclisi’nde 04.04.2011 tarihinde başlayan tefrika son dönemde aylık hale gelmiş durumda. İl Genel Meclisi’nde tek başına en fazla sandalyeye sahip AKP aradan geçen bir yıla rağmen İl Genel Meclisi Başkanlığı koltuğundan bir türlü vazgeçmiyor. Her ay başka bir tartışmayla gündeme getirilen 04/04/2011 tarih ve 55 sayılı İl Genel Meclisi seçim kararının iptali ile ilgili bir tek satır yok iken seçimin yenilenmesi için her yol deneniyor. CHP’li Mehmet Erdem’in AKP’ye geçmesinden sonra çoğunluğun sağlanmasıyla da başkanlık makamı çantada keklik görünüyor.

Üst makamlardan gelen çelişki dolu yazılar ise İl Genel Meclisi Başkanı Atalay Beştaş tarafından kabul görmüyor. Son olarak İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden Müsteşar Yardımcısı Necmettin Kılıç imzalı gelen 02.05.2012 tarihli yazıyı ilgi tutan Vali Esengül Civelek 3 gün içinde seçim istiyor.

İnanılmaz bir şey!

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın gönderdiği yazıda seçim için gösterilen gerekçeler ortada yok iken il Özel İdare kanununun ilgili maddeleri başka ifadeler içeriyor iken bir valinin kanunun ilgili hükümlerini bilmiyormuşçasına yazdığı yazılar Yalova’yı bir kaosa sürüklüyor.

Çok fazla detaya girmiyorum.

Bakın Sayın Valinin yazısının son bölümünde ne yazıyor.

“5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 11. maddesinin 4. fıkrası gereğince İl Genel Meclisi 1. Başkan Vekili Murat Kaya başkanlığında toplanarak İl Genel Meclisi Başkanlık seçimlerinin yenilenmesi ve aynı maddenin 3. fıkrası gereğince seçimlerin 3 gün içinde tekemmül ettirilmesi hususunda gereğini rica ederim”

İl Özel İdare Kanununun 11. maddesinin 4. fıkrası aynen şöyle, “İl Genel meclisine meclis başkanı, bulunmaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder”

Aynı maddenin 3. fıkrası ise şöyle, “Meclis başkanlığı ve başkanlık divanında boşalma olması durumunda, kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir”

İl Özel İdare Kanununun 11. maddesinin 3. ve 4. fıkrasında yazanlar ne diyor, Valinin yazısında son paragraf ne diyor,

Vali benim gözümde devlettir.

Devlet’e inanmak isterim.

Ama Devlet bu kadar basit bir hatayı yapmaz.

Geriye ise bir tek Sayın Atalay Beştaş’ın söylediği kalıyor.

Bu yazı siyasidir.

Bu karar siyasidir.

Onu ben Devlet’e yakıştıramıyorum.

Yazamam.

Söyleyemem.

Ama biri çıkıp İl Genel Meclisi’nin 55 nolu seçim kararı iptal olmuştur desin her şeyi kabul edeceğim.

Var mı bunu söyleyen.

Sayın Valim ne dersiniz?