Sevgili okurlarım, kötü ruhun, kötü birinin, kötülüğe teşvik edenin, kötülüğün temsilcisinin, karanlık ve delaletin önderinin, Allah’ın ve onu seven ona kullukta bulunan herkesin yani insanoğlunun büyük düşmanının müşahalaştırılmış şekli veya, kötülüğün sembolü olmuş olan varlık, evrende Hazreti Adem (a.s.)’den önce yaratılmış melek ve cin adında iki varlık mevcuttu.

Şeytan, cin denen varlık grubuna mensup idi. Yüce Allah’ın Adem’e secde emrine karşı gelip istan ettiği için ilahi rahmetten kovulan ve insanların amansız düşmanı olan, cin taifesinin inkarcı kesiminden gizli bir varlıktır şeytan. Hz. Adem:’e (a.s.) karşı büyüklük taslaması ve secde emrine isyan neticesinde ilahi rahmetten ebediyen kovuluşu “iblis” adını almasına sebep oldu. O’nun küfrü inkar şeklinde olmayıp, emri yerine getirmeyi kabul etmeme ve itiraz şeklindedir. Evet sevgili okurlarım. Şimdi de şeytanı aleyhillanenin lanetlenmesi ve cennetten kovulması Hz. Adem’e (a.s.) secde emrine kadar hissiyatına dokunan bir teklif yapılmamış ve imtihan olunmamıştı.

Onun bu ana kadar, Allah’ın emirlerine göre mi yoksa öz nefsinin isteklerine göre mi hareket ettiği bilinmiyordu. Emir hissiyatına ters düştü ve emri yerine getirmekten kaçındı. Gerekçesi, kendisinin ateşten, Adem’in ise topraktan yaratılmış olmasıydı. Böylece o ateşin topraktan üstünlüğü gibi iki madde arasında, aslında olmayan bir farklılık görmüştü. Her iki maddenin yaratıcısının da Allah olduğunu itiraf etmesine rağmen Adem’in yeryüzünde Allah’ın halifesi olması, Allah’tan bir ruh taşıması gibi asıl üstünlüklerini bilmezden gelmişti.

Adem de toprak toprak, kendisinde ateşten başka bir mahiyet görmemiş; ölüden diriden ölü yaratan ve bütün meziyetleri bahşeden Allah’ı maddeye mahkum sanmıştı. Evet kardeşlerim bu anlayış, şeytana Allah huzurundan kovulma, rahmetinden ümit kesme ve kıyamete kadar onun lanetini hak etme dışında hiç bir şey kazandırmadı. Çünkü o dar görüşlü idi. Maddenin ötesini görememişti. Maddeyi tek ve gerçek ölçü sanmakla şeytanca bir yanılgıya düşmüştü.

Şeytanın bu itirazı, büyüklük taslamaya ve neticede kendisini inkara götüren bir isyana dönüştü. Çünkü o, neticede sahibini alçaltacak olan bir büyüklük anlayışına sahipti. Devamı haftaya Allah nasip ederse. Allah kimseyi şeytana uyanlardan eylemesin. Amin