DİSK Vergide Adalet, Gelirde Adalet İçin Yalova’ya Geldi Foto Galeri: DİSK Vergide Adalet, Gelirde Adalet İçin Yalova’ya Geldi
Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonları(DİSK), devletin daha adaletli vergi toplamaları adına farkındalık amacıyla İstanbul’dan Ankara’ya “Vergide Adalet, Gelirde Adalet” yürüyüşü yapma kararı almıştı. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan yürüyüşlerini başlatan DİSK temsilcileri, dün sabah Kocaeli’ndeydi. Temsilciler, Kocaeli’nde yaptıkları konuşmanın ardından Yalova’ya doğru yola çıktı. DİSK Başkanı Arzu Çerkeoğlu öncülüğündeki yürüyüş kolu, Çiftlikköy güzergahından Yalova Merkeze doğru yol aldı. DİSK ve KESK Yalova Şube temsilcileri, Başkan Çerkezoğlu ve DİSK Temsilcilerini İDO önünde karşılarken, hazırlanan çiçek Başkan Çerkezoğlu’na takdim edildi. İDO etrafında toplanan grup, Cengiz Koçal Caddesi’ni sloganlar eşliğinde geçerek Cevdet Aydın Parkı’na ulaştı. DİSK Başkanı Çerkezoğlu toplanan kalabalığa burada seslendi.

“Adalet için yürüyoruz”

Yalova’nın Doğalgaz İhtiyacını Karşılamak İçin Enerya Enerji Devrede Yalova’nın Doğalgaz İhtiyacını Karşılamak İçin Enerya Enerji Devrede

Konuşmasına kendisini dinleyen vatandaşlara DİSK adına teşekkür ederek başlayan Çerkezoğlu, “İstanbul’dan Ankara’ya yürüyoruz. Bu yola çıkarken dedik ki bu yolda umut var. Umudu büyütmek için yürüyeceğiz. Vergide adalet için, gelirde adalet için ve ülkede adalet için yürüyoruz. 3 gündür İstanbul’dan Yalova’ya kadar yürüdüğümüz adımlarımızı attığımız her yerde umudu büyüterek geliyoruz. Bugün Yalova’da bu umudu, bu mücadeleyi bizimle birlikte büyütmek için burada olan tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi. Ülkenin tüm değerlerini, güzelliklerini çalışan emekçilerin ürettiğini ve insanca yaşam için paylarını talep ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini biz üretiyoruz ve ürettiğimiz değerden payımızı aldığımız insanca yaşayacağımız bir ücret istiyoruz. Yıllarca bu ülkeye emek verdik, değer ürettik, emekli olduk ve son nefesimize kadar insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz dedik. Kadınlar olarak yaşadığımız her türlü eşitsizliği, ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve çalışma hayatında da toplumsal hayatın bütününde de eşitlik istiyoruz dedik. Geleceğimizin karartılmasına karşı bu ülkenin gençleri olarak, bu ülkenin geleceği olan gençler olarak geleceğimizin işsizlikle, yoksullukla karartılmasına hayır diyoruz dedik. İşte o yüzden yola çıktık” şeklinde konuştu.

“Yürüyüşümüz halka büyüdü”

DİSK yürürse, işçiler yürürse bütün karanlığın dağılacağını ifade eden Çerkezoğlu, “DİSK yürürse, işçiler yürürse, işçiler yürürse ülkenin geleceği aydınlanır. İşte o yüzden yürüyoruz. Bu yürüyüşümüz İstanbul’dan buraya gelene kadar her adımda daha fazla büyüdü. Yollarda yürürken, otobanda, E-5’te kornalarıyla bize destek olanlarla büyüdü. Önümüzden yürüyen gençlerle büyüdü. Evlerinin balkonundan, penceresinden el sallayan, aşağıya, sokağa yola koşup bizi kucaklayan, suyunu, çayını bizimle paylaşan kadınlarla büyüdü. Aynı zamanda bütün uğurlamalarda, karşılamalarda bizimle birlikte olan sendikalı, sendikasız, beyaz yakalı, mavi yakalı tüm işçi arkadaşlarımızla ve sınıf kardeşlerimizle büyüdü. Yalnız yürümeyeceğiz dedik. Bu ülkede yaşanan bütün adaletsizliklere karşı, işsizliğe, yoksulluğa karşı, bu yüksek enflasyon karşısında her gün bizi yoksullaştıran bu düzene karşı insanca yaşam isteyen herkesin sesi, soluğu yanımızda olacak dedik. Bu sesle, solukla, bu dayanışmayla yürüyoruz” dedi.

“Zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul”

Ülkedeki düzenden bahsederek eleştirilerde bulunan Çerkezoğlu, “Bu ülkede öyle bir düzen kuruldu ki bu düzenin bütün çarkları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için dönüyor. Bu düzenin bütün çarkları, yoksuldan alıp zengine vermek için dönüyor. Bir taraftan o TÜİK’in bastırılmış yalan yanlış enflasyon rakamları üzerinden belirlenen ücretlerimizle her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Bununla da kalmıyor. Bütün vergi yükü, kaşıkla verilenin artık kepçeyle değil, kazanla geri alındığı en adaletsiz vergi sistemiyle yaşıyoruz. KDV, ÖTV gibi dolaylı vergiler, yani zenginin de yoksulun da işçinin de patronun da bir kilo patates alırken ödediği vergi, devletin toplam vergilerinin dörtte üçüne ulaştı. Bir ülkede dolaylı vergilerin oranı ne kadar yüksekse o ülkede vergi adaletsizliği o kadar büyüktür” ifadelerini kullandı.

“Meclis için kanun teklifi sunduk”

Şirketlerin büyük karlar elde ettiğini belirten Çerkezoğlu, “Rekorlar kıran şirket kârlarına bakın. Bankaların kat be kat artan bilançolarına bakın. Kur korumalı mevduattan milyonlar kazananlara bakın. Çekin artık elinizi soframızdan, çoluğumuzun çocuğumuzun geleceğinden diyoruz. İşte bunun için Ankara’ya yürüyoruz ve biz bu taleplerimizi ülkedeki herkese duyurduk. İnanın ki sağır sultan bile duydu ama ülkeyi yöneten siyasi iktidar duymamakta, görmemekte ısrar ediyor. Adaletli bir vergi sistemi için yürüyüşler yaptık, mitingler yaptık, iş yerlerinden bütün DİSK’li işçiler bildirilerini okuyarak seslendi. En son Meclis’teki bütün siyasi partilerin genel başkanlarına gittik. Bunları anlattık. Ardından da adaletli bir vergi sistemi için, yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi için yapılması gereken düzenlemeleri 5 maddelik bir kanun teklifi olarak hazırladık, DİSK olarak ve bunu Meclis’e sunduk” şeklinde konuştu.

“Demokrasi işçinin ekmeğidir”

Meclisteki siyasi partilere ve milletvekillerine seslenen Çerkezoğlu, “Gelin, bu ülkenin tüm değerlerini üreten 85 milyon insanın insanca yaşayabileceği ve bu ağır vergi yükünden kurtulacağımız adaletli bir vergi sistemi için o kanun teklifinin altına imza atın ve Meclis’ten o kanunu oy birliğiyle geçirin diyoruz. İşte bu yüzden Ankara’ya yürüyoruz. Gelirde, vergide adalet derken aynı zamanda ülkede adalet diyoruz. Anayasa Mahkemesi kararlarının bile tanınmadığı, Anayasa’nın ayaklar altına alınmaya çalışıldığı bu süreçte ülkede adalet diyoruz. Adalet, işçinin ekmeğidir; demokrasi, işçinin ekmeğidir diyoruz. O nedenle adalet, eşitlik, özgürlük, barış, kardeşlik ve demokrasi için yürüyoruz. Milyonlarca işçinin, emekçinin, milyonlarca emeklinin, kadınların, gençlerin, adalet mücadelesini Ankara’ya taşıyoruz. Bugün yürüyüşümüzün üçüncü gününde, Yalova Meydanı’nda sizlerden aldığımız dayanışmayla, sizlerin gözlerinden aldığımız ışıkla, sizlerin bu sıcak karşılamanızdan aldığımız güçle adımlarımız daha da güçlenerek Ankara’ya gidecek” dedi.

“Emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız”

Gösterdikleri çabaların boşa olmadığını söyleyen Çerkezoğu, “Mutlaka biz kazanacağız çünkü bu ülke bizim. Bu memleket bizim. Bu ülkede hepimizin alnımızın teriyle çalıştığı ve ürettiğimiz değerden payımızı aldığımız, alnımızın terinin karşılığını aldığımız, evimize ekmek götürebildiğimiz, çoluğumuza çocuğumuza bir gelecek kurabildiğimiz bir ülkeyi, emeğin Türkiye’sini hep birlikte kuracağız. Bu mücadele, hepimizin mücadelesi. Bu mücadeleyi, bu sesi, bu soluğu bizler Ankara’ya, sizlerden aldığımız güçle, adımlarımızı yere daha sağlam basarak, omuzlarımızı birbirine daha sıkı yaslayarak Ankara’ya taşıyacağız. Bu ülkede, bu topraklarda eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, barışın ve kardeşliğin egemen olduğu, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlediği emeğin Türkiye’sini mutlaka ama mutlaka hep birlikte kuracağız. Kendi ellerimizle kuracağız. Yolumuz açık olsun.” İfadelerini kullandı.

Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz