Projeyi yürüten ve aynı zamanda projenin yaratıcılarından Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Koordinatörü Serap Türkyılmaz, projeye neden Hayat Üniversitesi adını verdiklerini ise şöyle açıklıyor: “Üniversite okumayan insanlara sorulduğunda ‘hangi üniversite’ diye ilk akla gelen isim Hayat Üniversitesi olur. Kendi aralarında  insanlar bir araya geldiklerinde hangi üniversiteden mezun oldun diye sorduklarında ‘hayat üniversitesi’ derler. Zaten ismi de buradan çıktı Hayat Üniversitesi olarak. Çok akılda kalıcı bir isim bu olsun dedik” diyerek projenin çıkış öyküsünü özetliyor.

Hayat Üniversitesi projesinin Türkiye’de ilk olacağını ve uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bir proje olduğunu belirten Türkyılmaz, “Projenin bütün detayları ve altyapı çalışmaları hazır. Ancak Türkiye’de ilk olacak bu proje için biz çok özeniyoruz. Böyle bir projenin de YÜSEM bünyesinde sıkışıp kalmasını istemiyoruz. İstiyoruz ki ayrı bir bina ve konsepti olsun. Bu amaçla bina konusunu çözdüğümüz zaman projeyi harekete geçireceğiz. İstanbul’da birçok üniversite Çocuk Üniversitesini hayata geçirdi. Farklı bir binada işlevini sürdürüyor. Hayat Üniversitesi de farklı bir binada olursa daha anlamlı olur. Burada amaç, hiç üniversite okumamış içerisinde ukde kalmış olan yetişkin bireylere üniversitede okuma fırsatı ve hazzı vermektir. Kendi aralarında insanlar bir araya geldiklerinde hangi üniversiteden mezun oldun diye sorduklarında ‘hayat üniversitesi’ derler. Zaten ismi de buradan çıktı Hayat Üniversitesi olarak. Çok akılda kalıcı bir isim bu olsun dedik. Bu isim hangi üniversite denildiği zaman ilk akla  gelen isimdir. Bazı şeyler vardır parayla satın alamazsınız. İnsanın içinde kalıyor. İnsanlar düşünüyor, keşke avukat olsaydım, mühendis olsaydım. Belki Hukuk Fakültesi gibi eğitim almayacak ama, o hocalardan hukuk dersleri alacak” diye konuştu.

Proje doğrultusunda daha sonraki aşamada Hayat Üniversitesi öğrencilerini Mühendislik, Hukuk öğrencileriyle bir araya getirerek onların tecrübelerinden faydalanma fırsatı vereceklerini belirten Türkyılmaz, “Buradaki hedefimiz akademik bilgiyle donanmış tecrübesiz gençleri onların tecrübeleriyle buluşturmak. Tabii Hayat Üniversitesine devam eden öğrenciler belli bir yaşın üzerinde olacak.Biz de sonraki aşamada onlara yönelik seminerler sağlık taramaları düzenlemeyi hedefliyoruz. Onların sosyal yaşam alanları olacak. Daha sonrasında bu eğitimi alacak kişilerle istişare heyeti oluşturmayı hedefliyoruz. Şehrin yerelde karar mekanizmalarına bir takım önerilerde bulunacaklar. Yerelde gördükleri eksiklikleri yaptıkları çalışmalarla karar mekanizmalarıyla paylaşacaklar. Şu anda bütün bunların altyapısı  hazır durumda. Bu çalışmanın en önemli özelliği de Türkiye’de ilk olması, o nedenle çok özeniyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim