Eylül ayında görev süresi tamamlanacak ve görevinden ayrılacak olan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu görev süresini değerlendirdi. Eruslu, "Kendimi çok başarılı buluyorum" dedi. 
Türkiye’de daha önce bulunmayan bölümleri Yalova Üniversitesi’nde açtıklarını söyleyen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, iki dönemde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Gazetecilere açıklamalarda bulunan ve “Ben kendimi çok başarılı buluyorum” diyen Eruslu, “Çünkü her şey kendi cinsiyle karşılaştırılır. Büyük bir üniversite ile burayı kıyaslarsak yapılan çalışmalar az gözükür. Arazi almak için 4,5 yılın ve uğraşın bilançosunu aldığımız anda; şu anda 3 büyük fakültenin binası bitmek üzere. Diğerlerinin de altyapı çalışmaları bitti. Sosyal donatılar, spor salonları bitti. En fazla önemsediğim şey akademik yapılanma. Akademik yapılanmada da istikbali olan en yeni alanları seçtim. Ses getirecek konuları işledik. Polimer Mühendisliği, Proses Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği gibi. Buradaki üniversitemizin de teknoloji ağırlıklı olması ve öncelikli bölümleri burada açmamızdan dolayı başarılıyız diye düşünüyorum. Yalova’nın coğrafyası ve ulaşım imkânları da bu başarıya katkı sağlıyor. En çabuk gelişen bir üniversite olacağız. Önemli olan ilk düğmenin iliklenmesi” dedi.
Üniversitenin 5 yıl sonra büyük bir ses getireceğini söyleyen Eruslu, “Ben bir program için Sivas’taydım. Hem planlama hem program olarak Yalova’ya vermiş olduğum uğraşın karşılığı olduğunu gördüm. Diğer bir avantajımız da konusunda uzman akademik personelin yetişmesine karar verdim. 84 profesör kadrosu verip, asistan kadrosu alıp bunları yurt dışında eğitime gönderdik. Şu anda onlar dönmeye başladı. Başarılı olanları buraya alıyorum. Aktif olarak da farklı üniversitelerde konularında uzman 174 öğretim üyesi aldım. Bunlar yardımcı doçent ve üzeri. Alttakileri saymıyorum bile. Tahmin ediyorum Yalova Üniversitesi bir 5 yıl sonra büyük ses verecek” diye konuştu.
Üniversiteye Bağışçı Yok
Yalova’da üniversiteye bağışçının olmamasından dolayı hızlı bir şekilde gelişemediğini söyleyen Eruslu, “Yalova Üniversitesi’nin diğer üniversitelerinden en büyük zaafı bağışçının bulunamaması. Örneğin Karabük Üniversitesi’nin bizim üniversitemize göre daha hızlı tamamlanması yüzde 80’nin bağışçılardan oluşması. Adamlar binayı yapmayı bırak kalemine kadar alıyorlar. Yalova’da ise tam tersi. Adamlar Yalova Üniversitesi’nden ne alabilirim diye düşünüyor” dedi.
“Etibank Konusunda Başarısızım”
Kendini başarısız kıldığı iki konu olduğunu söyleyen Eruslu, bunlardan ilkinin Etibank Tesisleri olduğunu belirtti. Tesislerin üniversiteye kazandırılması konusunda başarılı olamadığını söyleyen Eruslu, “Kendimi başarısız kıldığım noktalardan birisi Etibank Tesisleri konusu. Eğer orası üniversiteye verilmiş olsaydı, şu an Gebze’ye kurulan Bilişim Vadisi oraya kurulacaktı. Şu anda sadece Yalova değil Türkiye de 4 sene kaybetti. Artık geç çünkü bu yatırım Gebze’ye gitti. Onu Etibank Tesisleri’ne kursaydık Amerika’daki ve Avrupa’daki yüksek teknolojili bilişim sektörü buraya gelecekti. Artık Yalova’ya kurulamaz çünkü para oraya tahsis edildi. Ayrıca Altınova’da da bir başarısızlık var. Ben ilk Yalova’ya geldiğimde Altınova’da çalıştım. Deniz sektörünün kalbi orası. Oraya ara eleman yetiştirecek yer de Altınova dedim. Tüm imkânları kullandım. Tersanelerden koparılan paraları belediye, kendi hastane ve diğer yatırımlarında kullandı. Nasıl olsa Niyazi bulur dediler” şeklinde konuştu.
Yalova ile ilgili başarılı olduğu konuları da sıralayan Eruslu, Termal’de atıl durumdaki rehabilitasyon merkezinin öğrencilere kazandırılmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Eruslu, “Benim en büyük başarım Armutlu’ya meslek yüksek okulu kurmak ama onun yapımında benim bir milim başarım yok. Çünkü Armutlu Belediye Başkanı büyük gayret gösterdi. 2 bin nüfuslu bir yer. Adam geldi, belediyenin iki katını boşalttı, prefabrik yapılar kurdu. Ben hiç uğraşmadım. Ben o durumu kendime bir başarı olarak saymıyorum, oradaki başarı Armutlu Belediye Başkanı Mehmet Birkan’ın. Aynı durum Çınarcık için de geçerli. Belediye başkanı aynısını yaptı. Termal’deki başarının yüzde 100’ü benim. Orada 3 bina var. 2’si bitti. O da parayla ilgili bir durum. Bir tanesi kaldı, onu da sosyal donatıyla ilgili bir alan yapacağız. Öğrencilerimizin çalıştığı alanlar tamamlandı. Benim orada yüzde 100 başarım var ve 3 bakanın da katkısı var bunda. En büyük katkı da Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun. Onun en büyük katkısı, orman kanununda değişiklik yapması. Bu kanun kapsamında diğer üniversiteler de büyük imkân kazandı” dedi.
 “Ben Yalova dışında kalmayı düşünmüyorum” diyen Rektör Eruslu, Yalova’ya şimdi de bir vakıf üniversitesi kazandırılabilmesi adına kolları sıvadı.  Bunun için girişimlerde bulunduğunu belirten Eruslu, “İstanbul’un nimetlerine yakın külfetlerine uzak Yalova’ya bir vakıf üniversitesi kurmak istiyoruz. İki belediyenin de bu noktada katkıları olacak. Bir kişinin cebinden minimum 200 milyon lira çıkması gerekiyor vakıf üniversitesi kurulabilmesi için. Malezya’dan ve Endonezya’dan ekipler var. Temas halindeyiz. İnşallah Yalova’ya bir de vakıf üniversitesi kazandıracağız” diye konuştu.
Yalova Üniversitesi için rektör adaylarına da başarılar dileyen Eruslu, “Üniversiteye rektörlük için 2-3 aday çıktı. Daha 15 aday çıkar. Üniversitenin başarısı ve üniversite yerinin başarısı bunda etkili. Ben olumlu buluyorum. Ne kadar çok aday çıkarsa o kadar o yerin kaliteli olduğu ortaya çıkıyor. Ben, en iyi bu işi hangisi yapacaksa onun rektör olmasını isterim. Tercih kesinlikle yapmam. İnşallah hayırlı sonuçlar olur” dedi.
Editör: TE Bilişim