Kırtasiyeciler, düşük fiyatlardan satılan okul gereçlerinin özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğinin uzmanlarca tespit edildiğini söyledi.

Kırtasiye ürünlerinde kullanılan azo boyar ve fitalat adlı maddelerin çocuklar için zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar en çok suluk ve beslenme çantalarının risk taşıdığını söylüyor. Ürün alırken üzerinde “CE” ve “EN 71” işaretlerinin ürünün güvenilir olduğu anlamına geldiğini kaydediyor. Velileri okul alışverişi konusunda uyaran kırtasiyeciler alınan ürünün satıcı, üretici ve ithalatçı bilgilerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kırtasiyeciler, piyasadaki Çin malı ürünlerin sağlığı tehdit ettiğini ve süslü ürünlerin dış görünüşüne inanılmamasının altını çiziyor

Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastiklerin kullanıldığını ifade eden kırtasiyeciler, plastiklerin yumuşatılması için kullanılan ''fitalat'' maddesinin kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozuklukluklarına yol açtığının duyurulduğunu dile getirdiler.  Plastiğin zararlarının uzmanlarca ortaya konulduğuna dikkati çeken kırtasiyeciler, şunları kaydetti: ''Türkiye'de kısırlık oranı geçmiş yıllara göre arttı. Uzmanlar, bu durumun baş aktörünün plastik katkı maddeleri ve diğer kanserojen maddelerin hayatımıza girmesi olduğunu belirtiyor. Plastiği hayatımızdan tümüyle çıkarmamız belki olanaksız. Ancak en azından anaokulu ve ilköğretim çağında bulunan, bu tür zararlı maddelerden yoğun şekilde etkilenen çocuklarımızı kaliteli ürün alarak bu etkiden kurtarabiliriz.''

Bakanlık denetliyor Yalova'da ses yok

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 119 uzman denetmen ile çeşitli illerde denetimlerde bulunarak sağlığa zararlı ürünleri satan firmaları tespit ediyor. Güvensiz ürün sattığı belirlenen firmalara ise para cezası kesiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nce geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde 47 firmanın 9 bin 49 ürünü denetlenmiş ve güvensiz olduğu tespit edilen 11 firmanın 2 bin 200 ürünü için 148 bin 237 TL idari para cezası kesilmişti. Bu yıl da bakanlık ağustos ayından itibaren başladığı denetimlerine devam ediyor. Öte yandan Yalova'da bu anlamda yapılan kayda değer bir açıklama yok.

Kalitesiz ürünlerin uzun süre kullanılamayacağını, sağlık sorunlarının yanında ekonomik olarak da aileye ekstra külfet getireceğini aktaran kırtasiyeciler, ürünlerin az miktarda ama kaliteli alınması gerektiğine işaret etti. Kırtasiyeciler,''Gidip ucuz ürünleri alarak hem çocukların sağlığını tehlikeye atmayın hem de paranızı boş yere harcamayın. Kalitesiz ürün alan, şubat tatilinde tekrar kırtasiyenin yolunu tutacaktır. Az alın ama iyi alın. Öğretmenler tarafından çocuklara verilen malzeme listeleri aileler tarafından eksiksiz alınıyor. Tüm ürünleri bir arada gören çocukta tasarruf kültürü gelişmiyor. Çocukların alınan bütün ürünleri düzenli kullanması mümkün değil'' diye konuştular.

Editör: TE Bilişim