Yalova Üniversitesi İç Kontrol ve Risk Yönetimi Projesi Tamamlandı. Proje ile Üniversitede İç Kontrol ve Risk Yönetimine ilişkin kurumsal alt yapının oluşturulmasının sağlandığı ve uygulama aşamasına geçildiği belirtildi.
Yalova Üniversitesi’nde eğitim - öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile birlikte diğer yönetsel ve destek süreçlere değer katacak, Risk Yönetimine dayalı kurumsal bir sistem oluşturmak hedefiyle 2013 yılında başlanılan İç Kontrol ve Risk Yönetimi Projesi iki yıla yakın bir süredir devam eden yoğun çalışmalar neticesinde tamamlandı. Proje sürecinde Risk Yönetimi ve İç kontrolün Üniversitemizde kurulması için yapılan çalışmaların katılımcılarla paylaşılması ve kurulan Risk Yönetimi ve İç Kontrol sisteminin kurumsal yönetimin ayrılmaz bir parçası olarak tüm birimlerce uygulanmasını sağlamak üzere birimlerce yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantıları yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda yapılan toplantılardan ilki, Rektör Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu başkanlığında, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım ve Prof. Dr. Ali Rıza Abay, Genel Sekreter Adem Taşçı ve Daire Başkanları ile diğer birim yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Rektör Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, yapılan çalışmaların üniversiteye değer katacağını dile getirerek bundan sonraki süreçte yapılacak düzenli toplantı ve raporlamalarla İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminin etkin şekilde uygulanmasının sağlanacağını belirtti.Strateji Geliştirme Daire Başkanı Dr. Hakan Bakkal tarafından, İç Kontrol ve Risk Yönetimi sisteminde gelinen aşama, yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmaların anlatıldığı sunumda, proje süresince gerçekleştirilen; eğitim, toplantı, pilot uygulamalar ve çalıştaylarla iç kontrol ve risk yönetimi konusunda Üniversite genelinde güçlü bir farkındalık ve altyapı oluşturulduğu, iç kontrol ve risk yönetimine ilişkin çalışmaların tüm birimleri kapsayacak şekilde katılımcı yöntemlerle gerçekleştirildiği belirtildi.
Bu doğrultuda, tüm akademik ve idari birimlerin görev tanımları ile bireysel görev tanımlarının oluşturulduğu, 11 Ana süreç, 88 Süreç ve 350 Alt Süreci içeren süreç hiyerarşinin oluşturularak, her bir faaliyetin işlem adımları ile görev ve sorumlulukları içeren iş akış şemalarının hazırlandığı, bununla birlikte; tüm süreçlerin risk değerlendirmesine tabi tutularak; stratejik, finansal, operasyonel ve yasal risklerin ve risklere yönelik kontrol faaliyetlerin tespit edildiği belirtildi. Üniversitenin amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesi, faaliyetlerin mevzuata uygun, etkililik, ekonomiklik ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda yerine getirilmesi amacıyla sorunlu alanların tespit edildiği ve bu alanlara ilişkin gerçekleştirilmesi gereken uygulamaları içeren risk eylem planlarının hazırlandığı belirtilmiş; iç kontrol ortamı, süreç, risk ve kontrol faaliyetleri çalışmalarının birimle birlikte odak grup toplantıları yapmak suretiyle gerçekleştiği vurgulandı.
Bundan sonraki süreçte; Üniversite risk yönetimi politikası ve risk yönetimine ilişkin rol ve sorumluluklar ile bilgi, iletişim, izleme ve raporlama süreçlerini içeren Yalova Üniversitesi Kurumsal Risk Yönetimi Strateji Belgesi doğrultusunda, birim düzeyinde ve kurum düzeyinde yapılacak çalışmalar anlatılarak toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilişim